2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Amerika alapító atyáinak túlfűtött magánélete

2022. december 28. 16:50 Múlt-kor

A templomban kezdődő románc

Ha rápillantunk a Függetlenségi Nyilatkozatra, akkor az egyik első dolog, ami a szemünkbe tűnhet, hogy az alsó része tele van aláírásokkal. A legendás nyilatkozatot a Kontinentális Kongresszus 56 delegáltja írta alá és igencsak mereszteni kell a szemünket, ha meg akarjuk találni egy-egy nevesebb történelmi személyiség kézjegyét a szignók tengerében. Kivéve persze, ha John Hancockra vagyunk kíváncsiak, akinek cirádás, vastagbetűs aláírása a teljes szöveg leglátványosabb része a cím után.

Hancock – akit az utókor olyannyira híres szignójáról ismer, hogy neve az aláírás szinonimájává vált az amerikai angol nyelvben – korának egyik leggazdagabb embere volt, aki közismert volt arról, hogy leginkább a „tüzes” és erősakaratú nőkhöz vonzódik. Felesége, Dorothy Quincy pedig tökéletes párjának bizonyult etekintetben.

1775-ben Hancock és Quincy még csak jegyben jártak, amikor a lexingtoni csatával kezdetét vette az amerikai függetlenségi háború. A lány éppen a férfi lexingtoni otthonában tartózkodott és arra készült, hogy hazaindul Bostonba édesapjához. A csata hírére Hancock természetesen ragaszkodott ahhoz, hogy menyasszonya vele maradjon, mire azonban a lány elutasítóan csak ennyit felelt: „Emlékezzen, Mr. Hancock, hogy még nem állok az irányítása alatt.”

Hancock felesége iránti rajongását azonban nem csak Dorothy határozottsága alapozta meg. Egy másik történet szerint a lány először egy istentisztelet alkalmával hívta fel magára a politikus figyelmét, aki az egész szertartás alatt le sem tudta venni a szemét kecses lábairól.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Alexander HamiltonThomas JeffersonBenjamin FranklinJohn Hancock és Dorothy Quincy
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár