7 végzetes pillanat

 A Széchenyi-család történelmi szerepével ismerkedhetnek a látogatók a Lipták-villában

2018. szeptember 21. 15:54 MTI

„Széchenyiek a történelemben. Egy történelmi család hagyatéka” címmel nyílt kiállítás a budapesti Lipták Villában – hangzott el az M5 kulturális csatorna csütörtöki Kulturális Híradójában.

Széchenyi

Az október elejéig látható összefoglaló tárlat célja a család hagyatékának bemutatása. „A Magyar Tudományos Akadémia, az Országos Széchényi Könyvtár, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Lánchíd, lóversenyek, bálok. Csak néhány példa a rengeteg vívmány közül, amelyeket a Széchenyi család tagjainak köszönhet hazánk, és amelyeket a Lipták Villában nyílt kiállítás mutat be” – hangzott el a műsorban.

Mint elhangzott, a Katasztrófavédelem Központi Múzeumának jóvoltából a tárlaton Széchenyi Ödön teljes életművét is megismerhetik az érdeklődők. Berki Imre, a Katasztrófavédelem Központi Múzeuma igazgatója elmondta: Széchenyi Ödön a londoni világkiállításon volt a birodalmi pavilonnak a vezetője, ahol az angol tűzoltóktól tanulta meg a szakmát. Hazaérve megalapította Magyarországon az önkéntes, majd a hivatásos tűzoltóságot.

Széchenyi Ödön tűzoltókocsikat is fejlesztett, megmentette a tűztől a Nemzeti Színház díszletraktárát, továbbá az ő nevéhez fűződik a Budavári Sikló és a Budapesti Fogaskerekű Vasút is. A Széchenyi család épített hagyatékát a Magyar Emlékekért a Világban Közhasznú Egyesület gyűjtötte össze tablókon. A kiállításon Vígh Róbert Széchenyi-gyűjteménye is látható, amely elsősorban a család szellemi hagyatékát, könyveket, érmeket és más relikviákat tár a közönség elé.

2018. tél: 7 végzetes pillanat
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!