2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A legenda szerint férfiak kezében balszerencsét hoz a híres Koh-i-Noor gyémánt

2021. február 20. 13:45 Paul McEvans Múlt-kor

A gyémántokat a történelem kezdete óta különös becsben tartja az emberiség. Bár ma már ipari célokra is használják, értéküket sokáig az szabta meg, hogy a tulajdonosaik milyen, a drágaságukkal lenyűgöző ékszereket készítettek belőlük. Azonban a gyémántok világának is megvan a maga első osztálya. A legnagyobbak és a legtisztábbak felfoghatatlan értéket képviselnek. Némelyiknek pedig saját története és legendája alakult ki. A leghíresebb kétségkívül a Koh-i-Noor köré szövődött.

Titokzatos eredet

A Koh-i-Noor eredete homályba vész. A legvalószínűbb, hogy a mai India területéről származik, az úgynevezett Kollur Mine valamelyik lelőhelyéről, ahonnan a XVI. századtól a XIX. század közepéig számos gyémánt került elő.

Vélhetően ez volt az indiai szubkontinens legtermékenyebb gyémántbányája.

De ez csak a legvalószínűbb variáns, emellett a Koh-i-Noorhoz számtalan más legendát fűznek, amelyeknek jelentős része korábbról származik, mint ahogy a Golconda Szultanátus területén lévő Kollur Mine működött.

Egyes vélekedések szerint már egy szanszkrit irat is említi, ami azt bizonyítaná, hogy a nevezetes gyémánt több mint ötezer éves. Az említett forrásban Syamantaka néven szerepel.

Ezt a feltételezést azonban korántsem mindenki fogadja el, tekintve, hogy ezt követően évezredekig sehol nem bukkan fel a gyémánt neve. Más legendák szerint a drágakövet egy hindu isten küldte vissza a halálból az igaz hitű embereknek.

Egy 1304-ből származó – állítólag szintén a Koh-i-Noorról szóló – feljegyzés olyan elátkozott ékszerként említi, amely, ha férfi tulajdonolja, akkor szerencsétlenséget és különféle csapásokat idéz viselőjére.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Nádir sahSah DzsahánBáburViktória királynőMivel a nézők elégedetlenek voltak az aranykalitka miatt, a londoni világkiállításon végül gázlámpákkal körülvéve állították kiViktória halála után az elátkozott és megcsiszolt kő végül a brit királynéi koronák ékszerévé vált ( a képen V. György felesége, Mária királyné koronájában látható)A Koh-i-Noor Mária királyné koronájábanErzsébet királyné és Mária anyakirályné Erzsébet hercegnővel, a későbbi II. Erzsébet királynővel VI. György koronázásán, 1937. május 12.A korona a Koh-i-Noorral Erzsébet anyakirályné koporsóján, 2002. április 9.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár