2022. tavasz: Megbízható elvtársak
ITT támogathatsz bennünket

A dal, ami nélkül nincs karácsony: a Csendes éj születése

2021. december 24. 17:50 MTI

A világ legismertebb karácsonyi dala, a Csendes éj immáron 203 éves: 1818 szentestéjének napján komponálták, és még aznap be is mutatták az osztrák Oberndorfban, valószínűleg az éjféli misét követően.

Csendes éj
Nincs karácsony Csendes éj nélkül (Kép forrása: Fortepan/ Mészáros Zoltán)

Akkoriban még senki sem sejtette, hogy az alkalmi dallamból világsláger válik. Joseph Mohr segédlelkész két évvel korábban írta meg a szöveget, amelyet 1818. december 24-én átnyújtott a szomszédos Arnsdorf tanítójának, Franz Xaver Grubernek. Arra kérte, hogy komponáljon dallamot két szóló hangra, a kórusra és – mivel templomában az orgona elromlott – gitárkíséretre.

A szentestét akarta hívei számára szebbé tenni. Gruber még aznap végzett a feladattal, így a karácsonyi misébe illesztették a premiert. Az oberndorfi Szent Miklós-templomban a tenor szólamot a gitárkíséretet is biztosító Mohr, a basszust Gruber énekelte a gyülekezetnek, többségükben a Salzach folyó hajósainak és családtagjaiknak, a kórus pedig velük ismételte a versszakok utolsó két sorát.

A dal már a következő években elterjedt. A hagyomány szerint egy Mauracher nevű tiroli orgonaépítő mester tette ismertté a Csendes éjt, aki 1833-ban Lipcsében dolgozott, és a helyi templomban karácsonykor előadta a művet.

Mások szerint egy környékbeliekből álló énekegyüttes vette fel műsorába és adta elő Európa-szerte a Tirolban már nagy népszerűségnek örvendő dalt. A zeneművet előadták Lipcsében is, ahol meghallotta August Robert Friese szász kiadó is, aki hamarosan megjelentette a tiroli énekesek egyik dalaként. A Csendes éj így népdallá vált, íróját és zeneszerzőjét nem tartották számon.

A Csendes éj nagyon gyorsan terjedt előbb a német nyelvterületeken, majd világszerte, szövegét 300 nyelvre fordították le, angolra John Freeman Young ültette át Silent Night címmel. Ma már kétmilliárd ember énekli karácsonykor.

A Csendes éjt szinte minden énekes előadta, aki karácsonyi albumot készített, a The Dickies nevű punkbandától Bing Crosbyig és Elvis Presley-ig, a kelta Enyától Mariah Carey-ig és Christina Aguileráig, s olyan népszerű filmek betétdala volt, mint az Igazából szerelem.

Az ősbemutatónak helyet adó egykori templomot a 19. század végén elbontották, mert az épületet súlyosan megrongálták az árvizek. Helyén ma a Csendes éj-kápolna áll, mellette az azonos nevű, a dalszerzők emlékének szentelt múzeum.

Oberndorfban karácsony előtt minden évben megnyílik a különleges postahivatal, ahol a dallal megegyező nevű postai bélyegzővel és bélyeggel látják el a leveleket és képeslapokat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tavasz: Megbízható elvtársak
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Az egykori templom helyén kápolna épült Oberndorfban (Kép forrása: Wikipédia/ Gakuro/ CC BY-SA 3.0)
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár