2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szobrot kapott Teréz anya Budapesten

2014. szeptember 5. 14:09 MTI

Szobrot avattak Teréz anya tiszteletére a róla elnevezett téren pénteken, a jótékonyság nemzetközi napján Budapest XII. kerületében. 

"Teréz anya mindannyiunk számára zavarba ejtő, példamutató életet élt"- hangsúlyozta Pokorni Zoltán, a kerület polgármestere, hozzátéve, hogy Teréz anya szembe nézett a nyomor és a kilátástalanság szörnyűségeivel, évtizedeken át áldozatos munkájával segítette a nélkülözőket.

"Egyszerű volt a szó legnemesebb értelmében" - hangoztatta, megjegyezve, hogy a modern média hiába akarta "sztárrá" faragni, minden kitüntetése és minden hivatalos szereplése ellenére, a Nobel-díj átvétele után is visszatért Indiába, pártfogoltjai közé. Milliók ismerték meg a világban cselekedeteit, hogy elgondolkozzanak az önzetlenség és a segíteni akarás hétköznapi természetességéről - mondta, megjegyezve, hogy az általa alapított Szeretet Misszionáriusai Rendjéhez ma már négyezer apáca és négyszáz szerzetes tartozik, gyógyító munkájukat pedig számtalan önkéntes segíti a világ mintegy másfél száz országában, köztük Magyarországon is.

Mihály Gábor szobrászművész alkotásának felavatásakor Lévai Anikó hangsúlyozta: Teréz anya szeretetről vallott hitvallása mindenki számára példaként szolgál. "Azzal, hogy Teréz anya-szobrot avatunk a jótékonyság nemzetközi napján, mi is hitet teszünk a szociális érzékenység és a kultúrák találkozása mellett" - emelte ki Lévai Anikó. Emlékeztetett Szent Teréz szavaira, miszerint a világban sokan vannak azok, akik egy darabka kenyérre éheznek, de talán még többen vannak azok, akik a szeretetre.

Felidézte, hogy a Teréz anya által alapított szerzetesrend hitvallása többek között azt a feladatot tűzte ki célul, hogy segítse az éhes, a ruhátlan, a hajléktalan, a leprás, a béna és a vak embereket, olyanokat, akiket kitaszítottak a társadalomból és mindenki elkerüli őket.

Mira Hodzsa, az Albán Köztársaság nagykövete köszöntőjében felidézte, hogy az ENSZ közgyűlése magyar kezdeményezésre 2012. december 17-én nyilvánította szeptember 5-ét, Boldog Kalkuttai Teréz anya halálának napját a jótékonyság világnapjává.

Az albán származású, 1997-ben elhunyt és 2003-ban boldoggá avatott Teréz anya 1928-tól szerzetes nővérként tanított Indiában. 1948-ban elhatározta, hogy a szegények szolgálatának szenteli az életét és megalapította a Szeretet Misszionáriusainak Közösségét. Azóta a világ számos országában nyitottak házakat a szenvedők megsegítésére New Yorktól Libanonig, Perutól Csernobilig

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár