2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Meghalt az albán trónörökös

2011. november 30. 12:19 MTI

Életének 73. évében, szerdán Tiranában elhunyt I. Leka Zogu király, az albán királyi trón örököse, I. Ahmet Zogu albán király és Apponyi Géraldine egyetlen fia - közölte a királyi család szóvivője.

A trónkövetelőt a tiranai Teréz Anya kórházban kezelték, miután két héttel ezelőtt súlyos szív- és tüdőproblémák léptek fel nála. A kórházban halt meg.

I. Leka apja, a néhai I. Ahmet Zogu 1928-tól 1939 áprilisáig uralkodott, amikor az olasz hadsereg megszállta Albániát, és a királyi családnak - az újszülött Lekával - el kellett menekülnie az országból. 1946-ban Albánia kommunista irányítói eltörölték a monarchiát.

A kommunista rendszer összeomlása után először 1993-ban, majd 1997-ben járt otthon, és utóbbi hazatérése alkalmával Albánia népszavazáson utasította el a királyság visszaállítását. Még az eredmények ismertté válása előtt elismerte vereségét, ennek ellenére fegyveres támogatóinak egy csoportjával megrohamozta a választási bizottság épületét. A kirobbant kézitusában egy ember meghalt, többen megsérültek, ő pedig sietve elhagyta Albániát.

Egy albán bíróság fegyveres felkelés megszervezésének vádjával 1999-ben háromévi szabadságvesztésre ítélte, de a vádat később engedély nélküli fegyvertartás vádjára enyhítették, majd közkegyelemben részesítették az önjelölt trónörököst. Végül 2002 júniusában költözött vissza családjával együtt hazájába, s 2006-ban - a parlament döntése alapján - a Zogu-család visszakapta a tiranai királyi kastélyt.

Az elhunytnak egy fiú utódja van, II. Leka. A temetés helyét és időpontját még nem közölték.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár