Kalandos középkor

Megtalálták Carnuntum egyik legkorábbi katonai táborát

2014. június 24. 17:23

Osztrák archeológusok szerint a Bécstől keletre fekvő Carnuntum egyik legkorábbi római kori katonai táborát sikerült azonosítaniuk - számoltak be az osztrák lapok.


Carnuntum a római korban

A bécsi Ludwig-Boltzmann-Instituts für Archäologische Prospektion und Virtuelle Archäologie a múlt héten sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a római kori Carnuntum egyik legkorábbi katonai táborát sikerült azonosítaniuk földradar és légi felvételek segítségével a település nyugati kapuja mellett.

A hat futballpálya területét felölelő tábor mellett az archeológusok további átmeneti katonai táborok maradványait tárták fel a civil katonaváros tőszomszédságában. A település stratégiai elhelyezkedése miatt ez nem meglepő, lévén hogy a katonákat többször is itt vonták össze: az i.sz. 2. század végén a markomannok elleni hadjáratokat Marcus Aurelius császár (161-180) például Carnuntumból szervezte meg.

Az i.sz. 6. évben Tiberius hadvezér, a későbbi császár (14-37) egy védfallal megerősített téli táborhelyet hozott létre Carnuntumban, amivel a későbbi jelentős római nagyváros alapjait fektette le. A védfallal megerősített téli tábort az i.sz. 50-es évek közepén egészítették ki a légióstáborhellyel - ebből nőtte ki magát tulajdonképpen a későbbi Duna-parti nagyváros. Carnuntum 106-ig Pannonia tartomány, majd annak kettéosztása után Felső-Pannonia (Pannonia Superior) fővárosaként a helytartó székhelye volt.

 

 

Carnuntum az idők során 50 ezres várossá nőtt, majd a Borostyánkőutat és a limesutat összekötő kereskedelmi csomópont lett. A katonai tábor (castra legionis) körül létrejött egy civil katonaváros (canabae legionis) is, ahol a katonák családjai, valamint kereskedők és kézművesek telepedtek le.

A város gyors hanyatlása a barbár támadásokkal vette kezdetét; Carnuntum azonban Európa azon kevés római kori településeinek egyike, amelyet a középkorban nem építettek át. Területén ma az évi 160 ezer látogatót vonzó Carnuntum Régészeti Park működik, ahol a településen feltárt régészeti leleteket lehet megtekinteni.

További képek a Carnuntum Régészeti Park oldalán

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!