7 végzetes pillanat

Sajtófotókon elevenedik meg 1956 és a kádárizmus kora

2014. május 21. 09:53 MTI

Rákosi Mátyás, az 1956-os forradalom eseményei és a kádárizmus kora jelenik meg annak a kiállításnak a képein, amely Balla Demeter sajtófotóiból mutat be válogatást csütörtöktől a Cultiris Galériában Budapesten.


A Kossuth- és Balázs Béla-díjas művész pályafutásának első harminc évéből mutat be sajtófotókat A fotóriporter Balla Demeter képei című tárlat - mondta Kincses Károly fotómuzeológus, a kiállítás kurátora, hozzátéve, hogy az elmúlt húsz évben mintegy 15 bemutatkozását rendezte vagy nyitotta meg a fotóművésznek, de eddig leginkább szimbolikus csendéleteit vagy életképeit láthatta a közönség.

A június 28-ig nyitva tartó tárlat legkorábbi felvétele Rákosi Mátyásnak az Ikarus gyárban tett mátyásföldi látogatását örökítette meg 1953-54-ben. Az 1956-os eseményekről olyan lírai hangvételű képeket válogattak a kiállításra, amelyek nemcsak a forradalom jól ismert történéseiről, hanem életről, halálról, értelemről és hiábavalóságról szólnak - hangsúlyozta a fotómuzeológus.

Mások mellett Kádár János és Aczél György jelenik meg a parlamentben elkapott felvételeken. De látható lesz olyan kép is, amelyen Vlagyimir Viszockij moszkvai lakásán énekel Marina Vladynak, aki tátott szájjal hallgatja őt. Klasszikusnak számítanak a kiállítás azon képei, amelyek a Szovjetunió csuvas nemzetiségű iskoláiban és a tanyaközpontokban készültek. A tárlat legkésőbbi felvételei pedig a 1980-as évekből villantanak fel eseményeket - tette hozzá.

Balla Demeter Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotóművész 1957 óta dolgozik képeslapoknak. Az 1960-as években a Stern című lap tette világhírűvé, amely közölte képeit, majd Mihail Romm szovjet filmrendező a Hétköznapi fasizmus című filmjével, amelynek a középpontjában szerepelt a Sternben megjelent felvétele. Képeivel számos nemzetközi kiállításon nyert díjat. 2004-ben Kossuth-díjat kapott négy évtizedes, kiemelkedően magas színvonalú, a magyar fotográfiát gazdagító munkásságáért. Számos kiállítás és több könyv is fűződik a nevéhez.

2018. tél: 7 végzetes pillanat
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!