2021. tél: Mesélő naplók
ITT támogathatsz bennünket

Útra kel a Magna Charta

2013. július 15. 17:22 MTI

Útra kel a Magna Charta: a British Library összegyűjti a történelmi dokumentum fennmaradt négy eredeti példányát, hogy 2015-ben egy közös kiállítással ünnepelje az angol nemesek rendi jogait biztosító szabadságlevél születésének 800. évfordulóját.


A brit könyvtár hétfőn jelentette be a rendkívüli kiállítás tervét hangsúlyozva, hogy első ízben kerül egy tető alá a négy nagy értékű példány és mindössze három napig tart majd a bemutató. A Magna Chartát János király bocsátotta ki 1215-ben, hogy jogaik írásba foglalásával lecsillapítsa a súlyos adóterhek és a despotikus uralkodás miatt lázadozó angol nemeseket.

"Számos példány készült az okiratból, amelyeket a püspököknek és valószínűleg a főbíróknak (sheriffeknek) is elküldtek Anglia-szerte" - emlékeztetett Claire Breay, a könyvtár vezető kurátora megjegyezve, hogy ezek közül négy eredeti példány fennmaradásáról tudnak. Kettő a British Library gyűjteményét gazdagítja, egy a közép-angliai Lincoln katedrálisban található, egy másik pedig a délnyugat-angliai Salisbury székesegyházban.

A tervek szerint a 2015 elejére időzített kiállításon kutatók vizsgálhatják meg a négy példányt és a közönség 1215 tagja is lehetőséget kap azok megtekintésére. Utóbbiak kiválasztására egy vetélkedő keretében kerül sor. A dokumentum annak a szóbeli megállapodásnak a leirata, amit a király báróival kötött a Windsor melletti Runnymede mezején. A megállapodás rögzítette a korona hatalmának határait és leszögezte, hogy maga a király sem áll a törvény fellett. A dokumentum egyik leghíresebb passzusa rögzíti, hogy szabad embert csak vele egyező státusúak törvényes ítélkezése alapján lehet elfogni és javait is csak így lehet lefoglalni.

Breay elmondta, hogy a megállapodás mindössze alig tíz hétig volt érvényben. A bárók ismerték János királyt, ezért kiköveteltek egy záradékot, amelyben beleegyezik, hogy nem próbálja megsemmisíteni az egyezséget, ennek ellenére az uralkodó szinte nyomban a pápához fordult, hogy érvénytelenítse a megállapodást. Bár a Charta számos cikkelyét figyelmen kívül hagyták, megváltoztatták vagy átírták az idők során, a dokumentum mégis a brit alkotmányosság alapja lett, nagy hatással volt a később készült történelmi dokumentumokra, beleértve az amerikai alkotmányt is.

A 13. században később több alkalommal ismételten kiadták, ezekből a példányokból 17 maradt meg, 15 Nagy-Britanniában, egy 1297-ből származó az ausztrál parlamentben egy pedig az amerikai Nemzeti Levéltárban található. Nagy-Britanniában 2015-ben egészéves megemlékezés-sorozattal adóznak a brit alkotmány alapkövének tekintett Magna Charta évfordulójának.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tél: Mesélő naplók
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár