2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

Felújították Moctezuma fejdíszét

2012. november 26. 08:59

Osztrák és mexikói szakemberek felújították II. Moctezuma azték király – penacho néven is ismert – tollas fejdíszét, amely most újra látható a bécsi Néprajzi Múzeumban; közben tárgyalások kezdődtek a becses lelet Mexikóba való visszakerüléséről.

A mintegy félezer éves azték fejdísz tisztítása és konzerválása sikerrel zárult, a kifakult színek ismét eredeti, élénk pompájukban láthatóak: a Peruban élő madárfaj, a mókuskakukk tolla a korábbi narancssárga szín helyett ismét téglavörösben látható, az azúr kotinga madár tollának poros kék színe is eltűnt, s most eredeti, ragyogó türkizkékben pompázik. Az azték mitológiában nagy szerepet játszó, ma Guatemala nemzeti jelképének számító quetzal (vagy kvézál) madár tolla pedig visszanyerte eredeti, élénkzöld színét.

Moctezuma fejdísze a restaurálás előtt

A mexikói Nemzeti Antropológiai és Történeti Intézet (INAH) és az osztrák Művészettörténeti Múzeum történészeiből, régészeiből és ornitológusaiból álló csapat két éven át tanulmányozta a rendkívül törékeny, félezer éves fejfedőt. A vizsgálódás középpontjában az állagmegóvás állt, fő céljuk a becses lelet további romlásának megakadályozása volt.

Ez az utolsó azték tollas fejdísz, amelyet még viseltek a mai Mexikó területén. A restaurátorok felfedeztek és eltávolítottak Moctezuma koronájáról néhány, vélhetőleg 16. században hozzáadott anyagot, amelyek az akkori viszonyok között próbálták a felbecsülhetetlen értékű zsákmányt megóvni. A szakemberek a történelmi feljegyzések között egy utasításokat tartalmazó iratot is találtak, amely a pompás darab kiállításának módját rendelte el attól az időponttól kezdve, hogy II. Ferdinánd főherceg innsbrucki ambras-i kastélyában 1575-ben kiállította a fejdíszt.

A fejdísz az utolsó azték király, II. Moctezuma vagy egy azték magas rangú pap uralkodói jelvényeinek része volt; a penachót vagy Hernán Cortésnek adományozta a király vagy Tenochtitlan 1521-es kifosztása során jutott a spanyol konkvisztádor tulajdonába. A század folyamán ismeretlen módon Európába került, első itteni említésekor már II. Ferdinánd gyűjteményéhez tartozott, aki Ausztria főhercegeként Cortés megbízójának, V. Károly spanyol királynak és német-római császárnak volt az unokaöccse.

A mexikóiak fél évezred elteltével szeretnék visszakapni történelmi örökségük fontos elemét, amely elképzelés elől nem zárkózott el az osztrák fél sem, de Bécs csak megfelelő szállítási előkészületek után lenne hajlandó átadni a fejdíszt, penachonak ugyanis a legkisebb mozdítás is árthat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár