2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Mégse szőnyeg a bayeux-i kárpit?

2012. november 19. 12:39

A közkeletű vélekedéssel szemben mégse apácák készíthették az Anglia 1066-os, normannok általi meghódításának emléket állító bayeux-i kárpitot.

A bayeux-i szőnyeg egy színezett len szálakkal kihímzett 70 méter hosszú és 50 centi széles szalag, amely a történészek szerint az 1066-os hastingsi csata előkészületeit és lefolyását ábrázolja. A szőnyegen látható 626 ember, 202 ló, 55 kutya, 505 egyéb állat, 49 fa, 37 épület, és 41 hajó sajátos kompozíciós szabályok alapján megalkotott ábrázolása a középkori képnyelvre jellemző sztereotipizált alakok és gesztusok, jellegzetes testhelyzetek és méretviszonyok alapján készült.

A kutatók máig sem tudják biztosan, hogy mikor, miért, kinek készült a szőnyeg és azt sem, hogyan került a normandiai Bayeux-ba, ahol 1476-ban tűnt fel először. Határozott bizonyíték híján a leginkább hihető változat, hogy a bayeux-i szőnyeg Hódító Vilmos féltestvérének megrendelésére készült 1070 körül Canterburyben, miután féltestvére ismeretlen okokból kiesett az akkor már "Hódító"-ként tisztelt Vilmos kegyeiből.

Egy új kutatás szerint a 900 éves szalag nem kárpit, hanem hímzés, s nem angol apácák, hanem szakemberek készítették egyetlen ember irányítása alatt. „Néhányan amellett érvelnek, hogy a szalagon látható figurák annyira különbözőek, hogy azt csak különböző emberek hímezhették. Nézetem szerint viszont nem a kézimunka a különböző, hanem ahogyan a karakterek elkészültek” – fejtette ki Alexandra Makin, a Manchesteri Egyetem kutatója.

Azt azonban továbbra sem tudni, hogy hányan dolgoztak a tapétán, amely ma egy állandó kiállítás részeként Normandiában (Franciaország) tekinthető meg. „Fantasztikus teljesítményt nyújtottak a szakemberek, különösen ha azt nézzük, hogy milyen körülmények között kellett alkotniuk. Csak fényes nappal tudtak dolgozni, s összehasonlítva a mai ismert technikával, elég kezdetleges eszközök álltak a rendelkezésükre” – tette hozzá Makin.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár