2022. ősz különszám: Lenyűgöző történeteink
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A történelem leggazdagabb emberei

2012. október 18. 18:58

A világ leggazdagabb embereinek listáját a 72 éves mexikói üzletember, Carlos Slim Helu vezeti, akinek vagyona a 70 milliárd dollárt is meghaladja. Azonban a valaha élt leggazdagabb ember mellett az ő vagyona is eltörpül, ugyanis a 14. századi Mali Birodalmat irányító Musza Mansza gazdagsága – egy amerikai honlap becslései szerint az inflációt és az egyéb gazdasági hatásokat beszámítva – 2012-ben körülbelül 400 milliárd dollárral érne fel.

10. Cornelius Vanderbilt, amerikai gőzhajó- és vasútmágnás

A leggazdagabb történelmi személyek képzeletbeli listájának tízedik helyére az 1794-es születésű Cornelius Vanderbilt került. Korának leggazdagabb üzletembere szegény családban nőtt fel, nyolc testvérének halála után, 11 éves korától gyakran kényszerült kimaradni az iskolából, hogy segítsen a család eltartásában édesapjának, aki tengerész volt, így ritkán látták.

16 éves volt, amikor a kemény munkával megkeresett 100 dollárjából egy vitorlást vett, amivel megkezdte személy-, majd szárazáru-szállító üzletét a New York-i öbölben, Staten Island és Manhattan között. Az áron alul kínált jegyek és a megszerzett szakértelem meghozta gyümölcsét, az 1812-es angol-amerikai háború során elnyert egy katonai szerződést, s a Hudson-folyó mentén lévő erődök között koordinálhatta a szállítást.

1817-ben eladta vitorlását, s Thomas Gibbons gőzhajó-tulajdonoshoz szerződött, aki a New Jersey-Manhattan vonalat bízta rá. A harmincas éveiben Vanderbilt saját gőzhajózási társaságot alapított, az utazni vágyók özönlöttek hozzá, s mivel sorozatban csábította el a versenytársaktól a tömegeket, ez arra a felismerésre vezette a konkurenciát, hogy inkább fizetnek neki, csak messziről kerülje el a Hudson folyót.

Az 1840-es évekre Vanderbilt egy több mint 100 gőzhajót magában foglaló flottával rendelkezett, majd bekapcsolódott a transzatlanti közlekedésbe. Az 1860-as években – látva gyors térhódítását – jelentős összegeket fektetett a vasútba is. Halálakor vagyona mai árfolyamon 185 milliárd dollárra rúgott – írja a Celebrity Net Worth nevű angol nyelvű honlap.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár