2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kiállítás a 20. század magyar fotográfusainak képéből

2012. június 10. 13:39 MTI

A 20. századi magyar fotótörténet jelentős alkotóinak képeiből nyílt kiállítás pénteken Kecskeméten a Magyar Fotográfiai Múzeumban. A kiállítás szeptember 2-ig tekinthető meg.

Baki Péter, a múzeum igazgatója elmondta: A magyar fotográfia egy-egy évtizedének meghatározó ikonjai az első világháborútól a társadalmi rendszerváltásig (1914-1989) című kiállítás koncepcióját az adja, hogy bemutassák a jelentős alkotókat, akik Magyarországon maradva is képesek voltak nemzetközi mércével mérve számottevő művek létrehozására.

A kiállítás az első világháborútól a rendszerváltásig tíz éves ciklusokra bontva mutatja be az alkotókat, akik abban az időszakban a legbefolyásosabb, legdominánsabb szerepet töltötték be a hazai fotókultúrában. Az igazgató kiemelte: a 1920-as évektől a rendszerváltásig tartó időszak fotóművészeit csak szubjektív módon lehet megítélni.

A kiállításon Balogh Rudolfnak, Pécsi Józsefnek, Escher Károlynak a két világháború között készített képei mellett látható a két Kossuth-díjas fotográfus, Korniss Péter és Féner Tamás egy-egy sorozata is.

Az igazgató emlékeztetett arra, hogy az 1980-as évek végéig Magyarországon nem működtek olyan intézmények vagy szervezetek, amelyek a magyar fotóművészet alkotásait a kellő minőségben bemutatták volna Európában vagy azon kívül. Baki Péter szerint az a néhány siker, amelyet a két világháború közti magyar fotó elkönyvelhetett magának, mind egyéni teljesítményeken alapult, ugyanakkor annál fontosabbak a magyar és a kelet-európai fotográfia számára.

Pécsi József Németországban jelentetett meg több albumot a második világháború előtti évtizedekben, Balogh Rudolf vagy Berekméri Zoltán alkotói pályája pedig a múzeumigazgató szerint azt a lehetséges utat mutatja, amikor az alkotóművész vagy saját hazája korlátai közt, vagy önmagába zárva él.

A kiállítás szeptember 2-ig tekinthető meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár