2021. tavasz különszám: 18 festmény, amit imádunk
ITT támogathatsz bennünket

Cunami söpörte el a perzsa hódítókat

2012. április 24. 09:32

Német régészek szerint az i.e. 5. században a Hérodotosz által is említett természeti csapás "oltalmazta" azon falu lakosságát, amelyet a perzsák készültek meghódítani. Geofizikusok további szökőárakra figyelmeztetnek a térségben.


A kutatók azt állítják, hogy a Potidaeanál i.e. 479-ben történt eseményeket fizikai bizonyítékok is alátámasztják, miután Mende városa mellett a tengerfenékről származó tengeri kagylókat találtak. Eddig csak szöveges forrás emlékezett meg a természeti csapásról; Hérodotosz egy helyütt azt írja, hogy a perzsa támadókat a magas hullámok „verték vissza”, így megmenekültek Potidaea lakói.

A németországi Aacheni Egyetem kutatói most arra figyelmeztetnek, hogy a terület újra ki van téve egy hasonló természeti katasztrófának, ami azért érdekes, mivel eddig csak az ország déli része számított veszélyeztetett területnek. A görög geofizikusak szerint azonban a földrengések sokkal nagyobb veszélyt jelentenek, mint a szökőárak.

„Több történelmi cunami nyomát is megtaláltuk a part mentén” – nyilatkozta Klaus Reicherter professzor a német dpa hírügynökségnek. „Mindez azt jelenti, hogy a part menti részek fokozattan ki vannak téve a szökőár veszélyének” – tette hozzá a kutató, aki kollégáival együtt a kaliforniai Szeizmológiai Társaság éves konferenciáján számol be a felfedezésről.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár