2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Tényleg pusztíthatott a bibliai tíz csapás

2012. április 17. 08:59

Az Egyiptomon végigsöprő bibliai tíz csapás a globális felmelegedés és a vulkanikus tevékenységek következménye volt – állítják tudósok.

Tudósok egy csoportja fizikai bizonyítékokat talált az Ótestamentumból ismert bibliai tíz csapásra. A természeti csapások hosszú láncolata vezette arra Mózest, hogy Izrael első nagy prófétájaként a zsidókat kiszabadítsa az egyiptomi fogságból, s elvezesse népét az ígéret földjére, Kánaánba.

A tudósok persze nem a Teremtő haragjával magyarázzák a természeti katasztrófákat; szerintük környezeti és időjárási változások okozták a bibliai tíz csapásként ismertté vált eseményeket. A régészek szerint minderre egészen pontosan a Nílus deltájában, Pi-Ramszesznél került sor, annál a városnál, amely II. Ramszesz uralkodása idején (i.e. 1279-1213) a birodalom fővárosa volt. A város körülbelül háromezer éve néptelenedett el, valószínűleg a természeti katasztrófák miatt.

Klímakutatók drámai időjárás-változást észleltek Ramszesz uralkodásának végéhez közel. Az egyiptomi barlangok cseppköveiből vett minták radioaktív elemeinek vizsgálata után kiderült, hogy II. Ramszesz uralma idején az időjárás eleinte meleg és csapadékos volt, de később szárazság köszöntött Egyiptom lakóira.

Ez vezetett az első csapáshoz, amikor a Biblia szerint a folyóvizek (Nílus) vérré változtak, a halak pedig elpusztultak. Stephan Pflugmacher biológus szerint ezért a Burgundi vörös (Oscillatoria rubescens) mérgező vízi alga volt felelős, amely háromezer éve pusztított, de még ma is vannak hasonló hatásai.

Így jutunk el a második, a harmadik és a negyedik csapáshoz – vélekednek a kutatók. Ekkor előbb békák, tetvek majd kártékony rovarok lepték el Egyiptomot. A kilencedik természeti csapás a Szantorini szigetén található Thera vulkán aktivitásával magyarázható: a tűzhányó 3500 éve tört ki, több milliárd hamut lövellve ki az atmoszférába, amivel gyakorlatilag sötétség borult Egyiptomra. A német Nadine von Blohm szerint a vulkáni hamu a menydörgéssel együtt jégzivatart okozott, de a sáskajárást a kanadai biológus, Siro Trevisanato is a szokatlanul nagy csapadékkal magyarázza.

A tudósok azóta erre is találtak kézzel fogható bizonyítékot: olyan habkövet, amely minden bizonnyal a görög sziget vulkánjából származott, Egyiptomban ugyanis nincs vulkán. Persze a tízedik csapásra is van magyarázat, feltételezések szerint az újszülöttek elhalálozását egy a gabonát megtámadó gombafaj okozhatta.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár