2022. tavasz: Megbízható elvtársak
ITT támogathatsz bennünket

Csendben pusztul Pompeji

2012. február 27. 13:15 MTI, Múlt-kor

Megállíthatatlan a pompeji régészeti ásatások pusztulása a Corriere della Sera napilap vasárnapi riportja szerint. Az újság fényképekkel bizonyította a magára hagyott ókori város lesújtó állapotát.

A Faunus-ház padlómozaikja két hete vízben áll. A Mercuriusról elnevezett utcában az apró fehér kövekből kirakott mozaikburkolat kockákra esett. Az ókori kockák a földön szétgurulva hevernek. A hat évvel ezelőtt másik négy épülettel kilencmillió euróért restaurált Caecilius Jucundus-házában a falat díszítő mozaikot moha nőtte be. Az épületet helyreállítása után soha többet nem nyitották újra a látogatók előtt.

A Corriere megállapítja, hogy Pompeji lassan és csendben pusztul. "A gondozás és karbantartás az ásatás területén ismeretlen fogalomnak számít. Néha egy épületfal összedőlésének híre nagy visszhangot kap, de minden bejelentett omlást további kilenc kísér, amelyet elhallgatnak" - írta az újság.

A napilap mindenekelőtt a Vezúv i.sz. 79-ben történt kitörését túlélő mozaikokért aggódik. Antonio Irlando építész, Campania tartomány kulturális felügyelőségének tagja a Corrierének elmondta, hogy az idei év elejéig négy munkás vigyázott Pompejire. Azóta már tíz régészt és nyolc építészt vettek fel, de Pompeji városán túl hozzájuk tartozik Herculaneum és az összes Nápoly környéki ókori ásatási terület.

Pompeji és társai az Európai Unió által tavaszra ígért százötmillió eurós segítségben reménykednek. A Corriere szerint azonban a finanszírozás nem minden: a pompeji Szerelmesek háza évekkel ezelőtt ötmillió eurót kapott, de a restaurálás még el sem kezdődött, a pénz pedig közben elfogyott.

A képeket ezen a linken érheti el

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tavasz: Megbízható elvtársak
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár