2022. tavasz: Megbízható elvtársak
ITT támogathatsz bennünket

Pompeji hetven százalékát fenyegeti omlásveszély

2012. január 11. 17:29 MTI

Az ókori Pompeji fennmaradt építményeinek csaknem hetven százalékát fenyegeti omlásveszély. Utoljára december 22-én Loreius Tiburtinus házának oszlopa dőlt le.

Pompeji állapotáról az olasz műemlékvédelmi felügyelőség készített kockázati térképet. Ezen kék szín jelöli az 50 százalékos, piros az ennél nagyobb és sárga az ennél kisebb omlásveszélyt.

A most nyilvánosságra hozott, 2010-es állapotot mutató térkép szerint a Vezúv kitörésekor elpusztult város 31 százaléka számít rizikómentesnek. Ez az arány a kilencvenes években 14 százalékos volt. "Láthatatlan és kiszámíthatatlan jelenségről van szó. Azt gondoljuk, egyetlen repedés is omlásveszélyhez vezethet, miközben Loreius Tiburtinus házán egy sem volt, az az oszlop mégis ledőlt" - nyilatkozta az olasz sajtónak Teresa Elena Cinquantaquattro a pompeji műemlékvédelmi felügyelőségtől.

Az utóbbi két évben hat épület omlott össze az UNESCO által 1997-ben világörökséggé nyilvánított Pompejiben: az első a sorban 2010 szeptemberében a Gladiátorok háza volt, amely teljesen összedőlt. A csaknem 66 hektáros ásatási terület turisták által látogatott részén a sürgős helyreállításokra idén 1,2 millió eurót szánnak.

A műemlék megőrzésében segít az évente eladott 2,3 millió belépőjegy is. Teresa Elena Cinquantaquattro szerint azonban ez csak "csepp a tengerben". "Egy ekkora, kétezer éves város karbantartása végtelen munka" - hangsúlyozta a szakember. Elmondta, hogy az Európai Uniótól kapott 105 millió euróval viszont 2014-ig újabb naprakész omlástérképet tudnak készíteni, és a pénzből máris tizenhatra nőtt a Pompejire vigyázó építészek száma, valamint az eddigi egyről tizenháromra emelték az itt dolgozó régészek létszámát is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tavasz: Megbízható elvtársak
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár