2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
ITT támogathatsz bennünket

Heves vita folyik a négyezer éves meteoritról

2012. február 7. 09:59 MTI

Heves vita folyik őslakosok, nemzeti örökségvédők, a hatóságok és művészek között az El Chacóról, egy 4000 éve Argentína északkeleti részében becsapódott meteoritról, amelyet a németországi Documenta kortárs művészeti vásáron akarnak bemutatni.


"Az El Chaco meteorit nem hagyja el Chacót" mondta Jorge Castillo, a chacói Kulturális és Természeti Örökség Bizottság elnöke az égitestre és az azt befogadó argentin tartományra utalva. "A Documenta is így döntött, és január 16-án közölte is a tartományi kormánnyal, miután értesült arról, hogy az állampolgárok milyen komoly érvekkel ellenzik a tervet" tette hozzá.

A 37 tonnás meteorit a legnagyobb a világon, és a Campo del Cielo (Égi mező), illetve a guaycurú őslakosok nyelvén Piguen Nonralta nevű chacói övezetben található. A kráterekkel pöttyözött, 3x20 kilométeres térséget nyugati források 1576 óta említik, de az őslakosok jóval régebb óta ismerik. A guaycurúkhoz tartozó, 15 ezres lélekszámú mocovi törzsnek még a kozmogóniájában (a világ keletkezésével kapcsolatos hitvilágában) is szerepel a Campo del Cielo.

Mintegy ötven argentin csillagász és antropológus védelmébe vette az őslakosokat. "Határozottan ellenezzük ezt a tervet, amely sérti a chacói őslakosok jogait" áll a közösségi portálokra feltett közleményükben. "Az övezeten kívül a meteoritnak nincsen sem kulturális, sem földrajzi szövegkörnyezete".

A vita akkor tört ki, amikor a chacói parlament 2011 végén megszavazta a meteorit kikölcsönzését, hogy június 9. és szeptember 16. között kiállíthassák Kassel német városban, a Documenta 13 művészeti vásáron. A 37 tonnás meteoritot február közepén kellene elszállítani Chacóból az 1000 kilométernyire fekvő Buenos Airesbe, majd onnan át az Atlanti-óceánon szárazföldön át eljuttatni Kasselbe.

A Hessen szövetségi tartományban fekvő, 200 ezer lélekszámú város 1955 óta ismert az Arnold Bode festő-tanár által létrehozott rendezvényről, amely lehetővé tette, hogy a németek megbéküljenek a náci diktatúra által "degeneráltnak" minősített művészeti stílussal. A Documentát 1955-ben 130 ezren, napjainkban pedig már közel egymillióan látogatják.

Az 1977-ben Buenos Airesben született Guillermo Faivovich és az 1978-ban Párizsban született Nicolas Goldberg művészek 2006 óta kutatják a Campo del Cielo kulturális hatását a meteoritokra. 2010-ben a majna-frankfurti Portikus kiállítóteremben mutatták be az El Taco Meteorit című művet, amelyet egy 1962. évi argentin-amerikai expedíció során felfedezett, közel kéttonnás meteorit két darabjából állítottak össze. A két művészt most az El Chacót szeretné a Documenta 13 középpontjába állítani, arra késztetve a látogatókat, gondolkodjanak el az emberiség eredetéről és sorsáról.

A chacói kormányban egyelőre nagy a zavar, mert a kiállítás kiváló reklám lenne a tartománynak. "A világ minden részéből érkezett egymillió ember látogatja a Documentát" fejtette ki Theresa Durnbeck, a chacói helyi kormány külügyekért, beruházásért és népszerűsítésért felelős titkára. "Tartományunk számára egyedülálló, a saját eszközeinkkel elképzelhetetlen lehetőség lenne nemzeti kincsünk nemzetközi bemutatására" érvelt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár