2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Wallenberg-kiállítás a Nemzeti Múzeumban

2012. január 18. 12:23 MTI

Számomra nincs más választás címmel indult útjára a Wallenberg-emlékév keddi ünnepélyes megnyitója keretében a száz éve született embermentő svéd diplomata alakját idéző nemzetközi vándorkiállítás; a Raoul Wallenberg-tárlat először a Magyar Nemzeti Múzeumban (MNM) mutatkozik be, ahol február 12-ig látható.

Raoul Wallenberg az életét kockáztatta, majd áldozta azért, hogy zsidók tízezreit mentse meg egy gonosz ideológiától, és 1945-ben éppen ezen a napon, január 17-én "egy hasonlóan gonosz ideológia" képviselői rabolták el Budapesten - emlékezett a világszerte hősként tisztelt diplomatára a kiállítást megnyitó svéd külügyminiszter.

Carl Bildt kiemelte: az MNM második emeletén szerdától látogatható tárlat "könnyed hangnemben", a Wallenberg gyermek- és fiatalkorát idéző fotókkal és dokumentumokkal kezdődik, majd a "sötét idők" bemutatásával folytatódik, hogy végül a jövő optimista ígéretével záródjon.

Csorba László történész, a Nemzeti Múzeum főigazgatója elmondta, a stockholmi Svéd Intézet által összeállított tárlat elsőként a Magyar Nemzeti Múzeumban mutatkozik be, majd Moszkvában, Berlinben, Tel-Avivban, Washingtonban, New Yorkban és Torontóban is látható lesz.

Az emlékkiállítás nem szorosan múzeumi értelemben vett, műtárgyakat és dokumentumokat fizikai valójukban felvonultató tárlat, hanem egy nagyon magas színvonalú tablókiállítás, amely a látvánnyal és élménnyel gondolkodásra készteti a közönséget - szólt az anyagról az MNM főigazgatója.

Csorba László hozzátette, a grafikailag jól megkomponált képi felületek, és történészek által összeállított, olvasmányos szövegek mint egy történeten vezetik végig a látogatót Wallenberg életén, a morális szembesítést is szolgálva.

"Budapestnél megszakad a vászon, hiszen máig rejtély, mi történt valójában Raoul Wallenberggel" - emlékeztetett a történész. Mint azonban megjegyezte, a tárlat végén a látogató a túlélők és gyermekeik, unokáik fotóival találkozhat, amelyek bizonyítják: Wallenberg áldozatvállalása nem volt hiábavaló.

A kiállítás része egy komplex informatikai megoldás is, melynek részeként a QR-kódos technológia segítségével a látássérültek számára is lehetségessé válik a tárlat felfedezése; az úgynevezett virtuális térkiterjesztés és a kiterjesztett valóság (Augmented Reality) múzeumi megvalósításával pedig a látogatók virtuálisan találkozhatnak Wallenberg egyik munkatársával.

Csorba László elárulta, terveik szerint a közeljövőben a Nemzeti Múzeum állandó kiállításának holokausztról szóló része is megújul majd.

A február 12-ig ingyenesen látogatható emlékkiállításhoz a Nemzeti Múzeum pénteken Tolerancia és erkölcsi bátorság címmel konferenciát is szervez; a további kísérőprogramokról az érdeklődők a www.hnm.hu honlapon találhatnak részletes információkat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár