2023. ősz: Életüket és vérüket
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A szovjet állambiztonság emberei Magyarországon

2012. január 2. 11:02

Folytatódik az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára által 2011 februárjában indított előadássorozat: január 12-én Titkos tanácsadók - A szovjet állambiztonság emberei Magyarországon címen hallhatnak előadást az érdeklődők.

Az ma már köztudottnak számít, hogy a Szovjetunió állambiztonsági szerveinek munkatársai a magyar állambiztonság teljes körű ellenőrzése mellett részt vettek a koncepciós perek előkészítésében és lebonyolításában, az azonban kevésbé ismert, mi is volt pontosan a szerepük – ők maguk írták a vád forgatókönyvét vagy csupán a színrevitelben működtek közre?

Az előadásban a nemrégiben előkerült magyar és orosz levéltári dokumentumok alapján több, eddig megválaszolatlan kérdésre keresi Baráth Magdolna a választ: mikor jelentek meg a magyar állambiztonsági szerveknél az első tanácsadók, kik és milyen megbízatással érkeztek Magyarországra, milyen volt a szovjet tanácsadók és a magyar vezetés közötti viszony. Külön szó lesz a tanácsadóknak a Rajk-perben betöltött szerepéről, miután itt a többi koncepciós pernél több adat áll rendelkezésünkre, illetve olyan új orosz források kerültek elő, amelyek több eddig ismert tényt is némileg más megvilágításba helyeznek.

Az előadó röviden beszélni fog arról is, milyen módon vettek részt a KGB munkatársai az 1956-os forradalom résztvevői elleni megtorlásokban, hogyan segítettek a politikai rendőrség újjászervezésében, hány tanácsadó és meddig dolgozott Magyarországon a forradalom leverését követően. Végezetül az is kiderül, hogy a szovjet tanácsadók milyen körülmények között éltek, s a magyar fél milyen anyagi és kulturális ellátást biztosított számukra.

Előadás: 2012. január 12. 15 óra, ÁBTL aulája
(Budapest, VI. ker. Eötvös utca 7.)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023. ősz: Életüket és vérüket
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár