Kalandos középkor

A rossz időjárás okozhatta az amerikai bombázó vesztét

2011. október 28. 08:49 BBC News

Ellentmondanak a második világháborús légibalesetről készült korabeli hivatalos jelentésnek a helyiek visszaemlékezései és a régészek kutatási eredményei. Egy amerikai kutató szerint a szerencsétlenül járt bombázó az ellenkező irányba ment, amikor a baleset bekövetkezett.


Letérhetett az útjáról a szerencsétlenül járt második világháborús amerikai bombázó. A B17 G típusú amerikai bombázó teljes, kilencfős legénysége életét vesztette, amikor gépük 1945. március 3-án lezuhant a skóciai Skye szigetén fekvő Trotternish közelében.

Terence Christian, a Glasgowi Egyetem kutatója már korábban átvizsgálta a helyszínt. A szakember szerint a gép útvonaláról való letérését a szigetlakók balesettel kapcsolatos emlékei bizonyítják.

A gép az Egyesült Államokból repült a RAF walesi bázisára, Izland érintésével. A Csatatéri Régészet Glasgowi Központjában dolgozó Christian kiderítette, hogy a baleset után készült hivatalos jelentés szerint a repülő Skye felett nyugatról keleti irányba, a skót szárazföld felé tartott. Ám a gép helyének és a roncs irányának darabjai szétszóródásának vizsgálata után a skót régész már azt valószínűsíti, hogy a bombázó keletről nyugat felé repült, amit a helyiek is megerősítenek. Az egyik szemtanú egy fiú volt, akinek apja az elsők között sietett a baleset helyszínére.

Christian szerint az a tény, hogy gép rossz irányba ment a baleset előtt, aláhúzza azt, hogy milyen félrevezetőek voltak az időjárási körülmények. A skót régész elmondta, hogy a kilenc áldozat mindegyike képzett repülős volt, akik a felhőszint alá szálltak a tájékozódás érdekében; ekkor következett be a tragédia.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!