2021. tavasz különszám: 18 festmény, amit imádunk
ITT támogathatsz bennünket

A rossz időjárás okozhatta az amerikai bombázó vesztét

2011. október 28. 08:49 BBC News

Ellentmondanak a második világháborús légibalesetről készült korabeli hivatalos jelentésnek a helyiek visszaemlékezései és a régészek kutatási eredményei. Egy amerikai kutató szerint a szerencsétlenül járt bombázó az ellenkező irányba ment, amikor a baleset bekövetkezett.


Letérhetett az útjáról a szerencsétlenül járt második világháborús amerikai bombázó. A B17 G típusú amerikai bombázó teljes, kilencfős legénysége életét vesztette, amikor gépük 1945. március 3-án lezuhant a skóciai Skye szigetén fekvő Trotternish közelében.

Terence Christian, a Glasgowi Egyetem kutatója már korábban átvizsgálta a helyszínt. A szakember szerint a gép útvonaláról való letérését a szigetlakók balesettel kapcsolatos emlékei bizonyítják.

A gép az Egyesült Államokból repült a RAF walesi bázisára, Izland érintésével. A Csatatéri Régészet Glasgowi Központjában dolgozó Christian kiderítette, hogy a baleset után készült hivatalos jelentés szerint a repülő Skye felett nyugatról keleti irányba, a skót szárazföld felé tartott. Ám a gép helyének és a roncs irányának darabjai szétszóródásának vizsgálata után a skót régész már azt valószínűsíti, hogy a bombázó keletről nyugat felé repült, amit a helyiek is megerősítenek. Az egyik szemtanú egy fiú volt, akinek apja az elsők között sietett a baleset helyszínére.

Christian szerint az a tény, hogy gép rossz irányba ment a baleset előtt, aláhúzza azt, hogy milyen félrevezetőek voltak az időjárási körülmények. A skót régész elmondta, hogy a kilenc áldozat mindegyike képzett repülős volt, akik a felhőszint alá szálltak a tájékozódás érdekében; ekkor következett be a tragédia.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár