2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Agent Orange: a vietnami háború ma is élő öröksége

2011. június 20. 14:39 MTI

A mai napig súlyos terhet cipel a hátán vietnam a közel négy évtizede véget ért háború örökségeként: a hanoi kormány információi szerint jelenleg is közel 3 millióan szenvednek az amerikaiak által a kommunista befolyás megfékezése érdekében szétpermetezett Agent Orange lombirtószer káros egészségügyi hatásaitól.

Az Egyesült Államok hadserege 1962 és 1971 között - a második indokínai háború (1955-1975) idején - mintegy 79 millió litert használt fel elsősorban Dél-vietnamban ebből a dioxintartalmú vegyszerből azért, hogy akadályozza a kommunista vietkongok élelemtermelését és azt, hogy el tudjanak rejtőzködni a sűrű lombkorona alatt.

Pénteken amerikai segítséggel és néhány érintett ország - Kambodzsa és Laosz - közreműködésével a vietnami hatóságok most először nekiláttak az érintett területek megtisztításának. A munkálatok az egyik legszennyezettebb részen, az ország közepén található egykori amerikai légitámaszpont környékén, Danang városában kezdődtek meg.

Mint az amerikai nagykövetség egy közleményben tájékoztatott, először eltávolítják az ott található fel nem robbant lőszereket, majd hozzálátnak a talaj és az altalaj megtisztításához. A környezeti ártalmak felszámolásában amerikai részről elsősorban a Gates Alapítvány, illetve más magánintézmények vesznek részt. A kezdeményezés keretében összesen 29 hektárnyi területet tesznek ismét életképessé.

A washingtoni kormány a mai napig nem ismerte el felelősségét a vegyi fegyverként bevetett szer okozta ártalmakért. Az Agent Orange a szállítására használt narancssárga hordóról kapta nevét, és a benne található dioxin különösen veszélyes az egészségre. A vegyi anyag rákot, vakságot, különböző bőrbetegségeket és fejlődési rendellenességeket okoz. vietnamban ma több tízezerre tehető azoknak a gyermekeknek a száma, akik valamilyen testi fogyatékkal jöttek a világra.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár