2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megtalálhatják a nácik aranyát

2011. május 10. 16:04 The Daily Mail

Az arany elásásának pontos helyét immáron ötven éve kutatják, most a bunker felépítésén dolgozók csontjai vezethetik el a szakembereket a több százmillió dollár értékű kincshez.

A Mosquito vadászbombázók által Németország felett készített felvételek és a szemtanúk beszámolóinak birtokában eredtek a kutatók a bunker feltételezett helyszínének nyomába, a következő hónapban pedig az ásatások is megkezdődhetnek a Lipcse melletti Leinawald erdőben. A több mint 750 millió dollár értékű aranyról szóló híresztelések az utóbbi években valóságos kincsvadászatot indítottak el, amelynek célja a földalatti bunker megtalálása volt.

A náci archívumok szerint a Todt-szervezet (Organisation Todt, a német hadiipar teljesítményének fokozására létrehozott, félkatonai alapon működő, kényszermunkásokat dolgoztató szervezet) zászlóaljait Hitler fegyverkezési minisztere, Albert Speer utasítására 1944-ben szállították Leinawaldba. A hétvégén emberi földi maradványok kerültek elő az erdőben, a feltételezések szerint azon munkásoké, akik a titkos bunker építése közben lelték halálukat.

A Luftwaffe-dokumentumok tanúsága szerint 1945 áprilisában – egy hónappal a háború befejezése előtt – bombázógépeket rendeltek az erdő felé. A német vezetés annak ellenére határozott így, hogy a szövetségesek által biztosított légi fölény miatt szinte egyetlen német repülőgép sem tudott felszállni. „Úgy gondolhatták: megéri kockáztatni és bombákat ledobni azért, hogy eltüntessék a nyomokat” – magyarázta Hilmar Prosche helytörténész.

1961-ben a német kormány elrendelte az ásatások megkezdését, de a munkálatokat a földből szivárgó mérgező gázok miatt hirtelen abbahagyták – így ugyan semmit sem találtak, de akkor még nem voltak birtokában a titkosított RAF-felvételeknek. 1996-ban egy amerikai veterán, bizonyos Norman Scott fogott ásatásba a helyszínen, neki egy haldokló német SS-tiszt mondta el, hogy ide rejtették a Reichsbank aranytartalékát.

A bunker hatalmas mennyiségű aranyat tartalmazhat, lévén, hogy a meghódított országok bankjainak aranykészleteit is Németországba szállították, de a holokauszt áldozatainak ékszerei is Berlinbe kerültek. Az aranytartalék a háborús erőfeszítések finanszírozásához kellett, egy részéhez azonban soha nem nyúltak. A háború vége felé a náci tisztviselők úgy határoztak, hogy a Reichsbank aranyait Dél-Bajorországba, Oberbayernbe szállítják – a szállítmány végül nem ért ide, de hogy hol lehet a hatalmas aranykincs, azt sűrű homály borítja.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár