2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Cionista szélsőséges tervezett merényletet Churchill ellen

2011. április 13. 08:43 The Daily Mail

Churchillt is meg akarta gyilkolni az a zsidó szélsőséges, aki a második világháborúban már megölt egy brit minisztert – derült ki a brit hírszerzés, az MI5 egyik dokumentumából.

Élijáhu Bet-Zuri azt javasolta, hogy küldjék Londonba a britek Palesztinából való kiűzésén fáradozó Stern Gang cionista félkatonai szervezet ügynökeit, s öljék meg Winston Churchill miniszterelnököt. Bet-Zurit 1945-ben akasztották fel, amiért 1944 novemberében meggyilkolta Lord Moyne minisztert, Churchill közeli barátját.

Az MI5-ot komolyan aggasztotta, hogy a Stern Gang más vezető brit politikusok, köztük Ernest Bevin, a későbbi külügyminiszter életére tör – áll a Nemzeti Levéltár egyik dokumentumában. James Robertson, a hírszerzés közel-keleti részlegének munkatársa szerint Bet-Zuri fenyegetéseit egy másik Stern Gang tag fedte fel, akit 1945 áprilisában tartóztattak le.

A második világháború után Palesztinában – amely Nagy-Britannia igazgatása alatt állt – meredeken nőtt a cionista terrorista cselekedetek száma, amivel komoly nyomás alá helyezték Clement Attlee munkáspárti kormányát, hogy hosszú huzavona és ígérgetés után hozzák végre létre a zsidók államát.

1946 februárjában Nagy-Britannia védelmi minisztériumának egyik tisztviselője titkos táviratot küldött Londonba, azzal az üzenettel, hogy „megbízható források” szerint brit miniszterek életére törnek. „A Stern Group ügynököket képez ki, akiket Londonba küldenek, hogy Felséged kormányának miniszterei, különösen Bevin ellen merényletet kövessenek el…A Stern gyakorlati segítséget kap Palesztinában élő zsidóktól. Sokan érkeznek a Sternbe ezen a kapcsolaton keresztül” – áll a dokumentumban.

Júniusban Robertson már arról tájékoztatta a Scotland Yard Különleges Egységét, hogy a terrorista cselekedetek száma Bevin bournemouthi beszédének hatására némileg visszaesett. „A beszéd keserűséget váltott ki a palesztin zsidó közösség körében. Az átlagember szerint ez volt minden idők legantiszemitább beszéde, amely egy brit államférfi szájából hangzott el” – írja Robertson.

A félelem 1946 júliusában tetőzött, amikor az Irgun zsidó ellenállási csoport felrobbantotta a King David Hotelt, a jeruzsálemi brit adminisztratív központot, 91 ember halálát okozva. Másnap az MI5 aggodalmának adott hangot, mivel Bevin egy egyezmény aláírása végett éppen a Közel-Keletre, Egyiptomba készült.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár