2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Más útvonalon szállíthatták a köveket Stonehenge-be

2011. február 25. 08:59

Más megvilágításba helyezheti a Stonehenge-en belül található, idegen eredetű kövekről folyó vitát a Walesi Nemzeti Múzeumban folyó vizsgálat.

Az egyik ilyen kőtípus, az úgynevezett pöttyös dolerit North Pembrokeshire-ból származik, s a húszas években került a misztikus körépítménybe, a többi eredetét azonban sűrű homály fedi. A cardiffi múzeum munkatársai most azt állítják, hogy sikerült az egyik riolit kő származási helyét azonosítaniuk.

Az induktív csatolású plazma-tömegspektrometria (ICP-MS) nevű eljárással és sztenderd petrográfiai technikákkal a Stonehenge-nél és Pembrokeshire-nél talált kövekből vett mintákat vizsgálták meg. Ezekből kiderült, hogy a kövek Mynydd Preseli északi részéről, Pont Saeson mellől származnak.

A Journal of Archaeological Science című tudományos folyóirat májusi számában megjelenő tanulmány a kövek szállításának körülményeire is próbál választ adni. „Korábban azt gondolták, hogy a pöttyös doleriteket a magasan fekvő Mynydd Preseli-ből Milford Haven partjára vitték, majd tutajon a bristoli csatornán és az Avon-folyón Stonehenge-be szállították” – mondta el Richard Bevins geológus. „Az azonban kevéssé valószínű, hogy Pont Saeson-ból hegyeken és völgyeken át vitték volna a köveket” – tette hozzá.

„Ez a felfedezés arra késztet minket, hogy újragondoljuk a Stonehenge idegen eredetű köveinek útvonalát, s ezzel megnyílik annak lehetősége, hogy megnézzük, melyik kőbányából érkezhettek az építőanyagok. Ráadásul közelebb kerülhetünk annak megválaszolásához, miért voltak annyira különlegesek a kövek a neolit kori emberek számára” – magyarázta Mike Parker Pearson, a Sheffield Egyetem régészprofesszora.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár