2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

20. századi kerítés lehet Stonehenge "kistestvére"

2010. december 14. 11:37

Az utóbbi évtizedek legnagyobb régészeti szenzációja, vagy egy egyszerű fakerítés? Ennek a kérdésnek a megválaszolása foglalkoztatja az archeológusokat az újkőkori szakrális építmény tőszomszédságában megtalált Woodhenge-dzsel kapcsolatban.

Régészek egy csoportja most nem kevesebbet állít, mint hogy a Woodhenge csupán egy fából készült kerítés lehetett, s valójában semmi köze nincsen a Stonehenge-hez, a felfedezéséről tett júliusi bejelentés pedig „elhamarkodott” volt, színtiszta „pr-fogás”.

A Salisbury-síkságon folyó, több millió fontot felemésztő kutatómunka nagy izgalmak közepette vette kezdetét. A régészcsapat 24, kör alakban elhelyezkedő, kilencven centiméter átmérőjű gödörről tett bejelentést, ahol közel négy méter magas fagerendák álltak, hozzá egy 24 méter széles árokkal és töltéssel – mindezt egy földalatti radarral sikerült azonosítani.

Stonehenge-hez hasonlóan a bejárat úgy volt kialakítva, hogy napfordulókor a napsugarak a kör közepét érték el. A kutatást vezető Vince Gaffney, a Birminghami Egyetem professzora szerint a kör alakú faépítményt 5000 évvel ezelőtt készítették, így körülbelül annyi idős lehet, mint a 900 méterre elhelyezkedő „nagytestvér”, s valószínű, hogy őskori lakomák vagy temetkezések színhelye lehetett. Gaffney szerint Stonehenge korántsem élt „ragyogó elszigeteltségben”, s szerinte további felfedezések várhatók a három évet felölelő kutatás során.

A szkeptikusok szerint a bizonyítékok sok kérdést nyitva hagytak, s ez tetten érhető a birminghami kutatócsapat által készített tervrajzon is, a gödrök elhelyezkedése ugyanis esetlegesek, azok kialakítása inkább hatszögű formában, semmint kör alakban történt.

A régészeti szenzációt megkérdőjelező elméletek hatására Mike Pitts Stonehenge-kutató térképeket kezdett böngészni, s egy katonai térképen kollégáival egy kerítés jelét sikerült azonosítani, amely egy 20. század eleji, védelmi célú faalkotás jelenlétére utalnak, vagy esetleg egy olyan kerítésre, amelyet egy helyi farmer húzott fel. Gaffney erre úgy replikázott, hogy szerinte nincsenek olyan védelmi kerítések, amelyek 90 centiméter széles és 90 centiméter mély gödrök ásását igényelnék.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár