2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

A skót "haggis" a Burns-lakoma fő fogása

2011. január 26. 13:56 MTI

A hagyományos skót húsétel, a "haggis" a fő fogás kedden a skót nemzeti költő, Robert Burns születésnapja alkalmából rendezett ceremónián Skócia-szerte. A haggist maga a költő tette halhatatlanná hozzá írt ódájában.

A skót bárd 1795. január 25-én látta meg a napvilágot Allowayben, ahol szülőháza ma az emlékének szentelt múzeum része.

A születésnap alkalmából rendezett hagyományos Burns-vacsora elmaradhatatlan ételkülönlegessége a hagymával, zabliszttel, árpával és faggyúval elkevert, finomra vagdalt birkaszívvel, -tüdővel és -májjal töltött birkabendő, amelyet főzve tálalnak. A fogást whiskyvel öblítik le, és a vacsora során nagy szerephez jutnak az ünnepi tósztok, Burns érdemeinek méltatása, és a dudaszó. A lakoma kezdeteként rendre elhangzik az Address to a Haggis (Beszéd egy haggishez) című híres költemény, és ezt követően szegik meg a fűszeres, illatozó bendőt.

Skóciában minden valamirevaló hentesnek megvan a maga haggisreceptje, amelyet féltett titokként őriz. "Minden a fűszerezésen múlik" - árulta el Billy Hoy, egy edinburghi cég vezetője, mely a januári Burns-lakomákra két tonna haggist szállított. Mint elmondta, készítenek haggist szarvas-, illetve őzhúsból is, de létezik ázsiai, vegetáriánus és gluténmentes verzió is a különböző igények kielégítésére. A vállalat a világ minden tájára szállít töltött birkabendőt, elsősorban az ott élő skótok számára.

Az Egyesült Államok piacára a szigorú élelmiszerbeviteli szabályok miatt egyelőre nem tudtak betörni, bár a skót kormány mindent elkövet a tilalom feloldásáért. Ezért az amerikai Burns-lakomán - amelyet vasárnap rendeztek meg - "hagyományos steakpástétommal" ünnepelték a fiatalon, 37 esztendősen elhunyt költőóriást.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár