2020. tavasz: Halálos tudomány

Angol eredetű lehet a skótok nemzeti eledele

2009. augusztus 4. 09:20 BBC News

A skótok nemzeti eledelének számító töltött birkagyomor valójában angol eredetű lehet, és azt csak a 18. században sajátították ki maguknak az északi nacionalisták - véli egy brit történész.


Catherine Brown történész az 1616-os, The English Hus-Wife című szakácskönyvben fedezte fel a haggis legelső ismert receptjét. Ez pedig 171 évvel előzi meg Robert Burns híres versét, amely mindörökre összekötötte Skóciát a birkagyomorral. Brown szerint a Gervase Markham nevéhez köthető recepteskönyv alapján egyértelmű: a haggis egy angol étel lehetett, amit aztán a 18. század közepén a skót nacionalisták sajátítottak ki maguknak. Nem meglepő hát, hogy Hannah Glasse 1747-es szakácskönyvében már skót haggis néven említik, és a az étel igencsak hasonlít mai változatához.

A haggis-t, Skócia nemzeti eledeleként tartják számon: a kívülállóknak szívesen mesélik, hogy elkészítéséhez egy ősi állat húsát használják fel, amely az erdőben él, s meglehetősen nehéz elejteni, mert a vadászt mindig rászedi valami csellel. A valóságban azonban az étel nem más, mint egy töltött birkagyomor – egyfajta különleges kolbász. A töltelék az állat ledarált belsőségeit tartalmazza, melyet zabliszttel összekevernek és fűszerekkel ízesítenek. További részletek

Robert Patrick, a haggis egyik szakértő szakácsa szerint mindez nem igaz, és ez csak egy újabb kísérlet a skót nemzeti örökség megcsonkítására. James Macsween, haggis-forgalmazó szerint azonban mindegy, milyen eredetű az étel, az mindig is skót ikon marad majd.

2020. tavasz: Halálos tudomány
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!