A vörösterror 133 napja

Nemzeti költőjüket ünneplik a skótok

2009. január 26. 15:45 MTI

250 évvel ezelőtt született Robert Burns, a skótok nemzeti költője, mely évforduló alkalmából majdnem egész éven át tartó ünneplésbe kezdett Skócia.


A Burns-évforduló alkalmából, Skócia a "hazatérés" évének keresztelte el a 2009-es esztendőt. A skót kormány reményei szerint a január 25-én kezdődött és Szent András napjáig, november 30-ig tartó rendezvénysorozat 300 különböző programja nemcsak az ország lakosait hozza majd tűzbe, hanem hazacsábítja a világ különböző részein szétszóródott honfitársakat is.

A megemlékezések sora Dumfries városában, valamint a költő szülővárosában Allowayben kezdődött, ahol a skót miniszterelnök, Alex Salmond - aki egyben az egész programsorozat vezetője - vasárnap egy istentiszteleten vett részt. A költő Ayrben található szobrának megkoszorúzása után a miniszterelnök egy lámpás felvonuláson menetelt több ezer érdeklődő kíséretében. A BBC Scotland egyik műsorában pedig a poéta "Azért is, Azért is" (A Man's a Man for A' That) című verséből idézett néhány sort.

"A hazatérés éve nem is kezdődhetett volna jobban annál, minthogy több ezer ember vesz részt a Skócia egészét behálózó rendezvényeken. Robert Burns születésének 250. évfordulóját nem is lehetne másképpen ünnepelni, mint tánccal, énekléssel, nevetéssel és jóízű kortyolgatással. Semmi kétségem afelől, hogyha Burns ma itt lenne, mindent megtenne annak érdekében, hogy a 300 program mindegyikén részt vehessen" - mondta a skót kormányfő.

A skótok "összetartásának" jegyében megrendezett ünnepségsorozat, a becslések szerint százezer turistát fog vonzani az országba, és 40 millió fontra (12 milliárd forint) tehető bevételt jelent annak gazdasága számára. A programok kiterjednek Skócia egész területére, köztük Ayshire, Dumfires, Galloway, Glasgow és Edinburgh városaira, és öt nagy nemzeti jelkép - Robert Burns, a whisky, a golf, a nagy skót elmék és újításaik, valamint Skócia kultúrája és öröksége - körül csoportosulnak.

A hónapok folyamán az érdeklődök megismerhetik a motorsport rejtelmeit, napokig dicsőíthetik a whisky jótékony hatását és elmerülhetnek Robert Burns munkásságának legszebb darabjaiban. A Királyi Posta Robert Burns arcképét és verseinek egy-egy sorát ábrázoló bélyegkollekcióval állít emléket a költőnek, a 10 fontos bankjegyeket pedig ezután a poéta képmása fogja díszíteni.

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!