2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nem nyitják meg az Ostravában lemészárolt szudétanémetek ügyét

2010. november 25. 17:08

Nem nyitja meg a második világháború után az észak-morvaországi Ostravában lemészárolt szudétanémetek ügyét a cseh rendőrség, mert azok közül, akiket esetleg felelősségre lehetne vonni a történtekért, már senki sem él.

"Vizsgálatainkból kiderült, hogy az esetleges gyanúsítottak közül már senki sincs életben. A rendőrség ezért nem tudja megnyitni az ügyet, mert nincs kit kivizsgálni" - közölte Lubos Valerián, a rendőrség morva-sziléziai bűnügyi osztályának főnöke.

Levéltári dokumentumok szerint 1945-ben az ostravai Hanke gyűjtőtáborban több mint 200 németet gyilkoltak meg. A táborban a városban és annak környékén élő német civileket gyűjtötték össze, akiket május közepe és június vége között brutálisan megkínoztak, majd meggyilkoltak. A történtek feledésbe merültek, s a helyiek, illetve a történészek sem igen tudtak róla, mígnem 1997-ben Mecislav Borák helytörténész nyilvánosságra nem hozta kutatásai eredményét. A meggyilkolt németeket az akkori városi temetőben titokban, éjjelente temették el.

Lubor Valerián szerint a rendőrség 1945-ben elkezdte kivizsgálni a táborban történeteket, néhány embert őrizetbe is vettek, de a bíróság egy év múlva mindent leállított. Második alkalommal 1947-ben nyitották meg a tábor ügyét, amellyel az akkori alkotmányozó cseh nemzetgyűlés egyik vizsgálóbizottsága foglalkozott. Négy cseh és egy német állampolgárt őrizetbe is vettek, de az 1948-as kommunista hatalomátvétel után a vizsgálatokat ismét döntés nélkül lezárták. Az őrizetbe vettek Valerián szerint szabadlábra kerültek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár