Hitler elfeledett szövetségesei

Újabb relikviákkal gyarapodott a Hungarikonok gyűjteménye

2010. augusztus 31. 16:08 MTI

A Nemzeti dal 1848-ban nyomtatott eredeti példányával és Kodály Zoltán metronómjával gazdagodott a Hungarikonok gyűjteménye, amely Budapest, Eger és Bécs után most Keszthelyen látható.

Kárpáti Tamás műgyűjtő, a kollekció tulajdonosa elmondta: a napokban a keszthelyi Helikon Kastélymúzeumban megnyitott tárlaton látható először a Petőfi-költemény nyomtatott példánya. Mint a bemutató valamennyi darabja, ez is képzőművészeti alkotássá átlényegülve, Petőfi Sándor portréjába illesztve került a közönség elé, Győrfi András festőművész jóvoltából. A röplap egyike azoknak, amelyeket az 1848-as forradalom és szabadságharc kitörésekor terjesztettek Pesten és Budán.

A műgyűjtő azt is elárulta: szeptember 12-től egy újabb relikvia, Kodály Zoltán metronómja is látható lesz a keszthelyi tárlaton. Kárpáti Éva festménye hármas oltárként keretezi a zeneszerző egykori tulajdonát, amelyet Vásári Tamás zongoraművésznek adományozott partitúrája egészít ki. A Balaton-parti városban szeptember végéig látható gyűjtemény a korábban Bécsben kiállítottnál bővebb látnivalót kínál a színházi ereklyék jóvoltából. Darvas Iván, Ruttkai Éva, Latinovits Zoltán és Psota Irén egy-egy használati tárgya is a gyűjteményt gazdagítja, de szintén most látható először a pécsi Zsolnay-családhoz kötődő darabokból készült kollázs.

A tematikusan elrendezett bemutató relikviáiból egyet-egyet kiragadva: Nagy Imre órája vagy Károlyi Mihály botja a politikát, Faludy György tolla és Kertész Imre kalapja az irodalmat, Szabó István csapója, illetve a Magyarországon is sokszor megforduló Jirí Menzel pulóvere pedig a filmművészetet képviseli. Szőnyi István és Barcsay Jenő ecsetjei a képzőművészet, Papp Laci kesztyűje és Overdose patkója a sport nagyjai előtt tiszteleg, de a magyar vonatkozású emlékeken túllépve John Lennon nyakkendője is a gyűjtemény becses darabjai közé tartozik.

Címkék
2017. tél: Hitler elfeledett szövetségesei
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!