2020. ősz: Hiúságunk története
ITT támogathatsz bennünket

Megújult Budapest legrégibb zsinagógája

2010. augusztus 17. 15:54

A részleges felújítást követően szeptember elején újra megnyílik majd Budapest legrégibb zsidó imaháza. Ez az első olyan zsinagóga Kelet-Európában, amely nemcsak fizikailag újul meg, hanem ötven év után eredeti funkcióját is visszanyeri.


2010 tavaszán az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség bérleti szerződést kötött a Magyar Televízióval, és birtokba vette a Lajos utcai, nagy óbudai zsinagógát, - amelyben az elmúlt évtizedekben a televízió egyik stúdiója működött.

A történelmi múltú épület, Budapest legrégebbi zsinagógája. Elődje 1767-69 között épült, Nepauer Máté tervei alapján. A jelenlegi épületet 1821-ben adták át, még abban az időben, amikor zsidóknak tilos volt állandó jelleggel a fővárosban letelepedni, így az óbudai Zichy birtokon éltek, a Lajos utca (akkoriban Zsidó utca) környékén kialakítva közösségi életüket.

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség magánadakozók segítségével, a rendelkezésre álló öt hónapban megkezdte az épület rehabilitációját. 2010. szeptember 8-án, az 5771-es zsidó újév alkalmából 50 év után megnyílnak a zsinagóga kapui, és a fohászokhoz szokott falak között ismét megszólal "Jákob hangja". Az esemény jelentőségét növeli, hogy ez az első alkalom Magyarország, és talán Európa történelmében is, hogy egy történelmi zsinagóga ismét a zsidó közösséghez kerüljön, és eredeti közösségi-hitéleti funkcióját nyerje vissza.

2010. szeptember 5-én, 16.30 órakor ünnepélyes megnyitót, és felszentelést tartanak, amelyre a nagyközönséget is várják. A megnyitót több neves hazai, valamint nemzetközi, vallási és világi vendég is megtiszteli jelenlétével. A zsinagóga felszentelési szertartását Izrael országos főrabbija, Jona Metzger vezeti.

Még több kép, és a megnyitó részletei

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. ősz: Hiúságunk története
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Fizessen elő most kedvezményesen!
Bezár