2020. ősz: Hiúságunk története
ITT támogathatsz bennünket

Kulturális központtá válik a lévai zsinagóga

2010. május 12. 16:05 MTI

Még idén megkezdődhet az évtizedek óta pusztuló, kihasználatlan zsinagóga épületének felújítása a dél-szlovákiai Léván (Levice), az épületet kulturális központtá alakítanák át - írja az Új Szó című pozsonyi napilap.


Több sikertelen pályázat után uniós forrásokból nagyobb összeget nyert a lévai önkormányzat a műemlék megmentésére. A több mint 150 éves épület és a hozzá tartozó 80 éves zsidó iskola galériaként, koncertteremként és színházként működne. A város mintegy másfél millió eurós (420 millió forintos) vissza nem térítendő támogatást kap erre a célra a szlovák Építésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumon keresztül. A munkálatok teljes költségvetése mintegy 1,6 millió euró (490 millió forint). A napokban már le is rakták a projekt alapkövét.

A nagyjából egy évig tartó felújítási munkálatok június közepén kezdődhetnek meg. Az épületet statikailag meg kell erősíteni, felújítják a külső és belső vakolatot, nedvesség ellen szigetelik a falakat, a beázó tetőrészeket kijavítják, megerősítik a lépcsőszerkezeteket és a karzatot. Bevezetik az áramot, a vizet és a gázt, az eredeti zsinagógán kívül szociális helyiségeket, öltözőket, kazánházat alakítanak ki.

Az évtizedeken át elhanyagolt, rossz állapotú műemlék épület 1985-ben került a város tulajdonába, azóta csak állagmegóvásra tudtak pénzt költeni. A város zsidó lakosságának a második világháború idején történt deportálása után vált elhagyatottá az 1853-ban épült zsinagóga, amelyet 1967-ben a csehszlovák állam megvásárolt. A rendszerváltásig bútorraktárként használták az épületet, majd 1989-től ismét üresen állt, az utóbbi években tartottak nagyritkán koncerteket, színházi előadásokat a falak között.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. ősz: Hiúságunk története
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár