2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kiállítás az MTI tavalyi fotóiból

2010. július 9. 12:24 MTI

A Magyar Távirati Iroda fotósainak tavalyi munkáiból nyílt kiállítás MTI FOTÓ-2009 címmel csütörtökön a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) budapesti székházában.

Eötvös Pál, a MÚOSZ elnöke a rendezvény megnyitóján szólt arról, hogy a tárlat nem az első MTI-kiállítás az újságíró szövetség tavaly átadott új székházában. "Legyen ebből hagyomány" - javasolta.

Vince Mátyás, az MTI elnöke kiemelte: a távirati iroda örömmel mutatja be hasonló válogatások formájában fotósainak éves munkáját a jövőben is. A legjobb 2009-es felvételekből ízelítőt adó tárlat ötletgazdája és válogatója Keleti Éva Prima Primissima díjas fotóművész - mondta Vince Mátyás. Mint hozzátette, a bemutatott képanyag az MTI 2009-es fotókiadásából, és azon belül két szűkebb forrásból táplálkozik: a Fotós Szem folyóirat tavalyi négy számából, valamint abból, hogy a Fotószerkesztőség negyedévente pályázatot rendez legjobb képeiből.

A távirati iroda Fotószerkesztőségében jelenleg tizenhárom főállású fotóriporter és hat képszerkesztő dolgozik, akik naponta 150-200 felvételt adnak le a magyar sajtónak, így tavaly - a külföldről származó képekkel együtt - összesen 114532 képpel gyarapodhatott az MTI digitális Fotóbankja - sorolta az elnök.

Vince Mátyás emlékeztetett arra, hogy a Fotószerkesztőség valamennyi munkatársa többszörösen díjnyertes szakember: az MTI fotósai minden évben kimagasló sikereket érnek el a hazai Sajtófotó pályázaton, sőt az elmúlt évtizedekben Soós Lajos, Szigetváry Zsolt és Friedmann Endre World Press Photo-díjat is nyert.

Fontos, hogy 13 millió negatívot őrző archívumának kincsei mellett a legfrissebb képekből is ízelítőt adjon a közönségnek a távirati iroda - hangsúlyozta az MTI elnöke. Hozzáfűzte: ezek a fotók nemcsak az MTI fotósainak kvalitásait mutatják, hanem a tavalyi évből is valamit: politikából, kultúrából, sportból apró, elkapott pillanatokat, kis drámákat és érzelmes momentumokat.

A bemutatott fényképek egyikén egy maori asszony hagyományos üdvözléssel fogadja Sólyom Lászlót Új-Zélandon, egy másikon Orbán Viktor stoplis cipőt húz egy újságírók elleni mérkőzésre, van olyan felvétel, amelyen Barack Obama, Nicolas Sarkozy és Angela Merkel egy közös fotózás után éppen lép le a dobogóról, egy kép magyar katonák járőrözését ábrázolja az afganisztáni Puli-Humriban, és látható az a pillanat is, amikor Budaházy Györgyöt rohamrendőrök fogják le a Fővárosi Önkormányzat március 15-i ünnepségén.

Saját otthonukban, illetve kertjükben örökítették meg az MTI fotósai Csukás Istvánt, Kornis Mihályt, Závada Pált és Nádas Pétert; a kiállítás képein Ljudmila Ulickaja a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendégeként a közönség tapsát köszöni meg, magyar-német vízilabda-mérkőzés zajlik a margitszigeti uszodában, a Miss Alpok Adria szépségverseny győztesei egymásnak gratulálnak, Overdose, a "csodaló" új patkót kap, míg a dámszarvasok az őszi párzáshoz készülődnek.

A 2009-es év emlékezetes vagy érdekes pillanatait 63 fotóval felidéző tárlat ingyenesen tekinthető meg a MÚOSZ székházában (Vörösmarty u. 47/a) augusztus 8-ig, hétfőtől péntekig 9 és 19 óra között.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár