2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Arcok a 20. századból

2010. március 12. 11:20 MTI

A múlt század harmincas-ötvenes éveinek egyik legjelentősebb magyar portréfotográfusa, Várkonyi László eddig soha be nem mutatott felvételeiből rendez kiállítást a Magyar Távirati Iroda; az Arcok a 20. századból címet viselő tárlat csütörtökön nyílt meg a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) új székházában.

Mint Eötvös Pál, a MÚOSZ elnöke elmondta, a Várkonyi-tárlat megnyitójával egyben a Vörösmarty utcai épület kiállítási termét is felavatja a szövetség. "Amit a magyar fotográfia múltjának megőrzéséért, jelenének fejlesztéséért és jövőjéért a Magyar Távirati Iroda tesz, az igazán tiszteletre méltó és ritka kulturális küldetés" - méltatta az MTI tevékenységét.

Vince Mátyás, az MTI elnöke emlékeztetett arra, hogy a távirati iroda védett muzeális gyűjteménnyé minősített Fotóarchívuma 13 millió eredeti negatívot és 5 millió mintaképet őriz. Ennek a hatalmas képvagyonnak a felmérése és feldolgozása az elmúlt években vett nagyobb lendületet, s a feltárási munkák eredményeként Keleti Éva fotóművész többek között Várkonyi László több száz képére is rátalált.

Mint Vince Mátyás hozzátette, a nemzeti hírügynökség tudatosan igyekszik kiegészíteni és bővíteni a birtokában lévő felbecsülhetetlen értékű fotógyűjteményt, s ennek szellemében 2009 végén Várkonyi László fiától, Várkonyi Jánostól további képeket - mintegy 2000 felvételt - vásárolt az MTI Fotóarchívuma. Várkonyi László életében nagyon kevés felvételével jutott el kiállításra, a csütörtöktől látogatható tárlat így egyfajta igazságot szolgáltat a maga korában kellően el nem ismert művészi életműnek - fogalmazott a távirati iroda elnöke. Mint megjegyezte, a Keleti Éva által a kiállításra kiválogatott 100 kép szereplői közül sajnos már csak nagyon kevesen vannak az élők sorában, így Ferrari Violetta, Gyarmati Dezső, Kállai Ferenc, Székely Éva, valamint a megnyitó díszvendége, Tabányi Mihály EMeRTon életműdíjas harmonikaművész.

A kiállítást megnyitó beszédében Závada Pál író arról is szólt, hogy a 20. század magyar alkotóművészetének sorsát jól jellemzi az életművek, hagyatékok sorsa. Várkonyi László műtermét és archivált alkotásainak egy részét 1949-ben államosították, ez az anyag később az MTI Fotóarchívumába került - idézte fel a hányatott sorsú fotográfus történetét a Kossuth-díjas író. Kevés fényképpel a bőröndjében az ötven éves Várkonyi 1956-ban elhagyta az országot, és a lakásában maradt negatívok közül akkor sokat eltüzeltek a szomszédok. Édesapja fellelhető hagyatékát Várkonyi János őrizte meg, illetve gyűjtötte össze a család Kanadában élő tagjaitól - tette hozzá.

Závada Pál felhívta a figyelmet arra, hogy a kiállítás anyagában éppúgy helyet kaptak a két világháború közti elitet (többek között Horthy István esküvőjét vagy a kormányzót) megörökítő felvételek, mint a negyvenes-ötvenes évek politikusairól (Tildy Zoltánról vagy Rákosi Mátyásról) készített képek.

Várkonyi olyan zenei világnagyságokról készített portrét, mint Otto Klemperer, Szvjatoszlav Richter, Zathureczky Ede vagy Fischer Annie. Imponáló a kiállítási képeken szereplő képzőművészek névsora is: Ferenczi Béni, Csók István, Egry József, Bernáth Aurél és Pátzay Pál; de a fotográfus a korszak irodalmi életének ismert szereplőit (Devecseri Gábort, Somlyó Györgyöt, Faludy Györgyöt, Illyés Gyulát, Déry Tibort vagy Füst Milánt) is eddig ismeretlen oldalukról mutatja be - mondta Závada Pál.

A számos színészportré közül az író kiemelte a fiatal Ruttkay Évát, a "kölyökképű" Kállai Ferencet, a "szívdöglesztő" Básti Lajost és Darvas Ivánt, illetve "a nagy formátumot s egyben bonyolult jellemet egybeötvözve ábrázoló" Major Tamás-arcképet. A tárlat néhány fotóval Várkonyi László kanadai korszakát is bemutatja: a tengerentúlon készült a kiállított Gábor Zsazsa-, Kodály Zoltán- és Szász Endre-portré. A számos kiemelkedő felvétel közül Závada Pál két íróportrét tartott az anyag csúcspontjának: a Móricz Zsigmondról és Karinthy Frigyesről egyaránt kevéssel haláluk előtt készített felvételt.

Mint a neves fotográfus fia, Várkonyi János bevallotta, a tárlat még számára is sok meglepetést tartogatott. "Várkonyi László emlékére 1975-ös halála után a feledés homálya borult, Keleti Éva hallatlan érdeme, hogy feltárta apám munkásságát" - fogalmazott, hozzátéve: "csak azt sajnálom, hogy apám ezt nem érhette meg".

Az Arcok a 20. századból című tárlat április 9-ig tekinthető meg a MÚOSZ új budapesti székházában - Vörösmarty utca 47/a - hétköznapokon 9 és 19 óra között.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár