2021. tavasz különszám: 18 festmény, amit imádunk
ITT támogathatsz bennünket

Előkerültek Hitler titkos szerelmének levelei

2010. április 13. 14:22 MTI

Adolf Hitler titkos szerelmének, Inge Ley német színésznőnek a levelei kerültek nyilvánosságra Szlovákiában, ahol egy magángyűjtő harminc éven át rejtegette azokat.


A levelekről a Pravo című cseh napilap egy szlovák újságra, a Novy casra hivatkozva számolt be. A lap szerint az írások sokat elárulnak a harmadik birodalom vezetőinek életéről és a színésznő Hitlerhez fűződő viszonyáról. A mintegy száz levelet egy bizonyos Fridrich Neuhaus őrizte meg, aki 1972-ben költözött át az akkori Nyugat-Németországból a kelet-szlovákiai Csorbára (Strba), és most kávéházat üzemeltet a magas-tátrai üdülőhelyen.

Hitler titkos szerelme, a berlini Opera színésznője Robert Leynek, a náci Németország összes alkalmazottját tömörítő szakszervezet, a Német Munkafront (Deutsche Arbeitsfront) vezetőjének felesége volt. A levelek tanulmányozása után Neuhaus arra a meggyőződésre jutott, hogy Hitler szerette Leyt, még Eva Braunnál is jobban, akit a háború végén, néhány perccel együtt elkövetett öngyilkosságuk előtt feleségül vett.

"Ley gyakran kimaradt. Egy nap, amikor hazaért, nem találta otthon a feleségét. Vágyait követve Inge elhagyta, hogy újra együtt lehessen Hitlerrel alpesi üdülőjében, Obersalzbergben" - idézte az újság a 67. életévében járó gyűjtőt.

Miután Inge Ley visszament férjéhez és három gyerekéhez, farkaséhség (bulimia) kezdte gyötörni és úgy döntött, hogy kezelteti magát. A kétség, hogy együtt maradjon-e zsarnok férjével vagy kösse össze életét Hitlerrel, azonban felőrölte idegeit, és 1942 decemberében agyonlőtte magát - írta a Pravo.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár