2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
ITT támogathatsz bennünket

Színesben nézhetik a második világháborút a németek

2010. március 11. 10:40 The Daily Mail

Első ízben mutattak be olyan filmfelvételeket Németországban, amelyek színesben jelenítik meg a második világháborút: a számítógéppel retusált kockák meglepően életszerűek, és sokkolóak.


A modern számítástechnika tette lehetővé, hogy több, korábban ismeretlen filmtekercset is helyreállítsanak, eredetileg fekete-fehér felvételeket is kiszínezzenek, emellett több fényképet is restauráljanak. A Der Krieg című új, három részes tévésorozat eredetileg mozifilmként, Apocalypse címmel, Isabelle Clarke és Daniel Costelle rendezésében tavaly Franciaországban is látható volt. Ezt most 45 perces részekre vágták (Hitler támadása Európában, Lángokban a világ, Győzelem és vereség).

A film készítéséhez 100 különböző levéltár, vagy épp archívum anyagát használták fel, amelyekből kiderült, hogy a második világháborút miként látta a fronton harcoló katona, a lebombázott épületek között élő, otthonmaradt feleség, vagy épp a nácik által meghódított országok megfélemlített lakossága. Nem csak a brit Home Guard gyakorlatozó egységei, de a német tengeralattjárók által elsüllyesztett hajók, a lángoló orosz városok, vagy épp a Sasfészekben lazító Führer is színesben keltek életre.

Mindez sokkolta az egykori túlélőket is: a 78 éves berlini Elke Breitenback például első alkalommal láthatta, hogy apja mit élhetett át, amikor a német hadsereg tagjaként lerohanta Franciaországot. Persze tabutémák így is maradtak: a civilek és zsidók lemészárlását, amelyet sokszor teljesen titokban filmeztek le, nem színezték ki, mert a készítők szerint ízléstelen lett volna.

A kritikusok szerint azonban mindez félrevezető, és helytelen. Így véli Sven Felik Kellerhoff történész is, aki a Daily Mailnek adott interjúban abban látta a problémát, hogy a filmben sokszor azokkal a tekercsekkel illusztrálják a mindennapokat, amiket korábban propagandacélokra készítettek, és amik épp ezért nem lehetnek hitelesek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár