2023.tavasz: Régi csibészek
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Harc a Hollywood-felirat megmentéséért

2010. március 25. 16:05 MTI

Csupán három hete maradt a világszerte ismert, szimbólummá vált Hollywood-felirat megmentésére egy műemlékvédő csoportnak.

A jelkép megőrzésére létrehozott Trust for Public Land társaságnak addig össze kell gyűjtenie azt a maradék hárommillió dollárt (592 millió forint), amellyel együtt lesz a felirat körüli telek 12,5 millió dolláros (2,5 milliárd forint) ára. Egy chicagói székhelyű konzorcium ugyanis luxuslakásokat akar építeni az 55 hektáros területen. A befektetők először 22 millió dollárt akartak, ám később beleegyeztek, hogy amennyiben a műemlékvédők április 14-ig letesznek az asztalukra 12,5 milliót, megválnak az ingatlantól.

A csoportnak eddig 9,5 milliót (1,9 milliárd forint) sikerült összeszednie: 4 milliót (800 millió forint) közalapítványoktól, 5,5 milliót (1,1 milliárd forint) pedig magán adományozóktól kaptak. Az adakozók között volt több mozis és televíziós vállalat, de olyan világsztárok is a zsebükbe nyúltak, mint Steven Spielberg vagy Tom Hanks.

A jelképet egyébként 1923-ban állították fel, és eredetileg a környék beépítését célzó Hollywoodland elnevezésű ingatlanfejlesztést reklámozta, de a tervezett egy év után mégsem távolították el. Idővel az álomgyár szimbólumává vált, és ma már Los Angeles város tulajdonát képezi. Az idők során megtépázott 9 méter széles és 14 méter magas betűket az 1970-es években szintén egy kampánnyal sikerült restaurálni: akkor kilenc adományozó fogadott örökbe egy-egy betűt egyenként 27.777 dollárért.

A feliratvédő csoport a közelgő határidőig a savehollywoodland.org honlapon is gyűjti az adományokat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023.tavasz: Régi csibészek
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár