2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A majáknak elege van a világvégéből

2009. október 13. 10:01

Újabb hisztérikus világvége-várás következik: a 2000-es évforduló után most sokan a maja naptár végét szimbolizáló dátumra, 2012. december 21-re vizionálják a világegyetem pusztulását. A maják szerint azonban mindez egy félreértésnek, és a nyugati keresztény kultúrkör sajátos mentalitásának köszönhető.

A pánikot Hollywood is meglovagolja: jövő hónapban kerül világszerte a mozikba a 2012 című alkotás, amelyben Roland Emmerich földrengéssel, meteorokkal és egy hatalmas szökőárral pusztítja el a világot. Apolinario Chile Pixtun, guatemalai maja vezető szerint azonban ennek semmi köze nincs az ő hagyományaikhoz: a világvége várása ugyanis "egy tipikusan nyugati dolog".

A régészek, csillagászok és maják ugyanis úgy vélik, hogy a most divatos hisztéria csak a popkultúra terméke, amelyhez az áldokumentumfilmjeiről híres History Channel is bőszen asszisztál, amikor a maja világvégét Nostradamus jóslataival keveri össze. A csatorna egy másik, szintén hatásvadászra hangszerelt, a szakértők szerint borzalmasan áltudományos műsora, a Decoding the Past: Doomsday 2012: End of Days még tovább megy, és egy lehetséges óriás napvihar pusztító hatásai - amely a katasztrófafilmek egyik legkedveltebb eleme – mellé egy mágnesen pólusváltást is vizionált, ami szintén borzalmas katasztrófákat okozhat. Ez utóbbi jelenség azonban nem egyik napról a másikra történik, és most semmi nyoma nincs, hogy pont 2012-ben kezdődne el.

Vannak azonban, akik régészeti bizonyítékokkal is alá tudják támasztani a 2012-es pusztulást: ezen teória szerint az 1960-as években, a mexikói autópályák építése során egy érdekes tábla került elő. A mára elveszett kődarab vonatkozó része egy jóslatot tartalmazott, amelyben 2012 mellett Bolon Yokte, a háború és a teremtés titokzatos maja istene is szerepet kapott. Az isten eljövetele azonban Guillermo Bernal régész szerint több más feliraton, más dátumokkal is szerepel.

Szintén hasonló módon cáfolják az asztronómusok a csillagászati jelek pusztító hatásait; így a most felfedezett, 25800 évenként előforduló együttállások sem jelentenek túl sokat, és semmi közük nincs a Föld további sorsához. John Major Jenkins, a téma egyik lelkes kutatója azonban úgy véli, hogy a maja romok éppen az együttállás fontosságát hangsúlyozzák, így jobb lenne odafigyelni ezekre.

A rejtély oka a maja naptárban keresendő: a maják Hosszú Számítása ugyanis i.e. 3114-ben kezdődött, és közel négyszáz éves periódusokban méri az időt. Ezek közül a 13. ér véget 2012 decemberében, és mivel ez a szám szent volt a majáknál, sokan ezért vizionálnak valamiféle hatalmas változást. David Stuart, a Texasi Egyetem maja epigráfusa szerint azonban maguk a maják sosem mondták, hogy a világ véget érne, és sosem vizionáltak borzalmas dolgokat, ők csak a teremtés évfordulójának ünnepét jelölték meg. Az apokalipszis képe egy nagyon keresztény, nagyon nyugati koncepció - véli a kutató, aki szerint ilyen erővel akár minden év január elsejére várhatnánk a végső bibliai pusztulást.

A téma szakértői egytől egyig egyetértenek abban is, hogy a téma az internet elterjedésével vált közismertté, és sokan olyan katasztrófákról vizionálnak, amelyeket a maják sosem álmodtak volna. Ráadásul a Reuters tudósítása szerint a mai maja közösséget egyáltalán nem érdekli, hogy mi fog történni 2012-ben: számukra jelenleg sokkal fontosabb problémát jelent a helyi szárazság, és annak mezőgazdaságra gyakorolt hatása.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár