2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Légikatasztrófák és rendszerváltás főműsoridőben

2009. november 12. 10:51

A Múlt-kor legújabb adásában a MALÉV légi katasztrófái nyomába eredtünk, majd arra is megpróbáltunk választ találni, hogy milyen társadalmi hatása lehetett a rendszerváltás környékén készített tévésorozatoknak.

A MALÉV légikatasztrófáit feldolgozó adásunkban bemutattuk a városnéző repülőt, ami a mai Róna utcára zuhant, majd a második világháború hős vadászrepülőjével a pilótafülkében tengerbe veszett koppenhágai gép tragédiája következett. Szó volt a szerencsés kimenetelű, leszállás közben Prágában kettétört repülőgépről, valamit arról, hogy egy alkalommal a Kádár Jánost szállító kormányzati gép is zuhanni kezdett, de erről még utólag sem merték tájékoztatni a pártvezetőt.Az adás második feléből kiderült, hogy a rendszerváltás idején készült tévésorozatok esetében talán még sem az alkotók, sem a színészek nem gondolták, hogy a produkciók a történeti forrásokhoz hasonló fontosságú kordokumentumokká válnak. Legyen szó a gazdagréti lakótelep
vagy a vasbogdányi laktanya idilljéről, a '90-es évek fordulóján készült hazai televízós szériák jelentősége messze túlmutatott akkori népszerűségükön.

A Szomszédok, a Linda, a Família Kft. vagy az Angyalbőrben, hogy csak néhány kultikus példát említsünk, hosszú évekre meghatározták a hazai televíziózás sztenderdjeit. De hogyan hatottak magukra a tévénézőkre? És a közönség mindennapjai hogyan formálták az epizódok dialógusait, élethelyzeteit és kulisszáit? Sorozatkészítés a színfalak mögött, rendszerváltás főműsoridőben.

A műsor minden vasárnap, 15:30-kor, és ismétlésként kedden délután látható az m1-en.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár