2021. ősz különszám: Sorsok, Legendák, Küzdelmek
ITT támogathatsz bennünket

Bibó István szellemi végrendelete

2009. szeptember 8. 13:35

Huszár Tibor szociológiaprofesszor Bibó estéje című könyvében a demokrata politikus két közismert levelét elemezte: a műből nem csak a népi írói mozgalom egy értelmezését, hanem Donáth Györgynek a Magyar Közösség perében játszott szerepének újraértelmezését is megismerhetjük.

A Huszár Tibor szerkesztésében megjelent forrásközlésben bemutatott levelek Bibó István halála előtt egy évvel íródtak: az egyik a népi írói mozgalom egyik vezető alakjának, Borbándi Gyulának, a másik pedig a Magyar Közösség perében 12 évi börtönre ítélt Arany Bálintnak szól.

Míg az első levél a szerző Der Ungarische Populismus című művét veszi górcső alá, és elemzi mélyrehatóan, addig a másodikban a Független Kisgazdapárt szétverésében kulcsszerepet játszó per újraértelmezéséhez próbál támpontokat adni. A könyv mintegy folytatja Bibó korábbi életművét, és mind a Magyar Testvériség Közössége elleni koncepciós per elemeit, mind pedig Donáth utolsó beszéde kapcsán igencsak élesen fogalmaz. Az 1944-45-ös időszak történéseit elemezve ugyanis sok ponton kritizálja, és kétségbe vonja a magyar jobboldal kompetenciáját, akik elszalasztott lehetőségei miatt valós esély sosem volt a háborúból való kilépésre.

A kötetben Donáth György képviselő 1939 és 1943 között elhangzott országgyűlési felszólalásai is szerepelnek, de a politikus 1947-ben, az utolsó szó jogán elmondott monumentális beszédének most először publikált, hiteles gyorsírói jegyzőkönyvét is megtalálhatjuk.

A történések értelmezéséhez azonban maga Huszár is megemlíti, hogy fontos figyelembe venni: az akkor már nyugdíjas Bibó Istvánt az MSZMP és a kormány vezetése tudatos elszigeteltségben tartotta: útlevélkérelmeit sorozatosan visszautasították, publikációs lehetőségeitől érdemben megfosztották, és csupán bizonyos, érdemi politikai állásfoglalást nem tartalmaz(hat) szakközleményekre korlátozták.

A mű mindezek ellenére akár úgy is olvasható, mint egy Bibó-könyv jegyzetanyaga, amely filológiai alapossággal vesézi ki és mutatja be az egykori eseményeket, rávilágítva arra: az egykori események elvszerűsége és a szigorú értékszemlélet a szerző számára minden politikai szélsőségnél fontosabb volt. A könyv a népi mozgalomról tett megállapítások mellett egyszer és mindenkorra bizonyítja, hogy Bibó álláspontja nem sokat változott haláláig, így mindvégig meghatározónak tartotta az 1945-48 között publikált műveit, amelyek kiadása ma is aktuális, és lehetne.

Huszár Tibor: Bibó estéje. Corvina Kiadó, Bp., 2008. 291 o. 2690 Ft.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár