Forró magyar őszök

Megkerültek a Holdraszállás elveszett felvételei

2009. július 2. 08:28

Éppen időben: a közelgő 40 éves évforduló előtt alig pár héttel a NASA szakemberei végre megtalálták az Apollo-11 küldetéséről sugárzott eredeti videofelvételeket.


Ha mindez igaz, akkor a nagyfelbontású adáskazetták segítségével végre akár teljesen új részleteket is megtudhatunk majd Neil Armstrong és Buzz Aldrin küldetéséről.

A felvételek felkutatásának igénye akkor merült fel, amikor elhatározták a különösen értékes, űrkutatással kapcsolatos filmek digitalizálását. Bár a szakértőknek rendelkezésére áll a korabeli televíziós felvétel, annak minősége kritikán aluli. Mindez persze érthető is, hiszen azt a képet egy fekete-fehér monitorra irányított kamera készítette. A monitoron látható kép minőségét a tévében látott felvétel pedig csak úgy adja vissza, mint egy fényképről készült fénykép.

Az űrhajósok eredetileg egy nagyfelbontású felvételt sugároztak a Földre, amit csak a kaliforniai Goldstone-ban, az ausztráliai Honeysuckle Creek-ben, illetve a szintén ausztráliai CSIRO Parkes vevőállomás személyzete láthatott. Ez azonban sokat veszített eredeti részletességéből, mert az asztronauták 10 képkocka/másodperc sebességgel sugározták az adást, amit aztán a tévés bemutatáshoz 60 képkocka/másodpercre kellett konvertálni az állomásoknak, akik aztán ezt továbbították Houstonnak. "Amit a világnak közvetítettünk fele olyan jó sem volt, mint amit kaptunk" - mondja John Sarkissian, a CSIRO Parkes Obszervatórium kutatója.

Bár a képek egy normál tévéadásnál is rosszabb minőségűek voltak, digitálisan felújítva azonban a mai videofelvételeknél is jobb minőségűek lennének. Tudósok és NASA-veteránok egy csoportja éppen ezért megkezdte a NASA-archívumok szisztematikus átfésülését. A NASA szóvivője szerint lehetséges, hogy a felvételek megtalálása sem vezetne eredményre, mert ennyi idő elteltével a mágnesszalagok is károsodhattak.

A szakemberek ezzel együtt az Apollo-program több más fontos felvételét is felfedezték a nyugat-ausztráliai Perth egyetemének alagsorában. A NASA az ott fellelt video tekercsek átnézésekor fedezte fel az eredeti Apollo-11-es nyersanyagot is. A pontos részletekről azonban egyelőre ők sem voltak hajlandóak beszámolni, így a hivatalos bejelentés valószínűleg a közelgő évforduló alkalmából következik majd.

2019. ősz: Forró magyar őszök
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!