2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hadtörténész közvetíti az isaszegi csatát

2009. március 31. 15:18

160 évvel ezelőtt, 1849. április 6-án, Isaszegnél aratta egyik legfényesebb győzelmét a magyar hadsereg az osztrákok felett. A dicsőséges Tavaszi Hadjárat történelmi örökségét az évente megrendezésre kerülő történelmi napok hagyományőrző huszárokat és néptánc együtteseket felvonultató látványos program-sorozatával ápolja hazánk egyik legfiatalabb városa.

Isaszegi történelmi napok: 2009. április 3-6ig

Időutazó történelmi tábor várja a látogatókat április 5-án 14 órától 17.30-ig a Gábor Dénes Oktatóközpont területén, ahol az Árpád-kor, lovagkor, török idők, Rákóczi szabadságharc korszakát idéző hagyományőrzők bemutatója lesz látható.

Pompás ruháikban, korhűen öltözött gyalogos- és lovashuszárok vezetik a fáklyás menetet április 5-én este a Szentgyörgypusztai Kőkereszthez, ahol a megemlékezést és koszorúzást a Csata Táncegyüttes, az Isaszegi Asszonykórus és a Csatangoló Tánccsoport fergeteges dal-és táncprogramja, majd táncház zárja. A nézőkről „katonai hadtáp”-pal – zsíros kenyér, hagyma, forralt bor – gondoskodnak a szervezők.A csata napjának délelőttjén, április 6-án a Magyar Hagyományőr Világszövetség tagegyesületei bemutatóikkal az egyes történelmi korokat bátorság-próbákkal idézik, melyekben a nézők is részt vehetnek. A program csúcspontja az Isaszegi csata: életképek jelenítik meg a harcot elszenvedő település felgyújtott házait, menekülő lakóit majd az ellenfelek között zajló, történelmi hűséggel „lejátszott” csatát a Szoborhegy alatti füves téren.

Az április 6-án délután 3-kor kezdődő, a városházától a Szoborhegyig haladó díszfelvonulást követően, a mintegy 1 órás csataimitációt hadtörténész közvetíti. A csatajelenetet ólomkatonákkal is bemutatják az isaszegi Múzeumban egy, az évfordulóra felújított terepasztalon. A Határontúli Magyar Emlékhelyekért Alapítvány „Másképp a szabadságharcról” c. nemzetközi konferenciával emlékezik, Dr. Holló József Ferenc altábornagy, a Hadtörténeti Intézet főigazgatója fővédnökségében.

További információ: Dózsa György Művelődési Otthon, Verseczkyné Sziki Éva
web: dozsamuvotthon.atw.hu
tel: 70/459-6615, 28/582-055, 28/582-056

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár