2022. tavasz: Megbízható elvtársak
ITT támogathatsz bennünket

Londonba érkezett Doktor Atom

2009. február 27. 11:41 MTI

Bemutatták Londonban az atombomba készítéséről és a programban résztvevő tudósok erkölcsi dilemmáiról szóló operát. Bár a téma inkább történelmi, a drámaisága miatt rászolgált az opera-feldolgozásra.

A Doctor Atomic című darabban a Robert Oppenheimer vezette briliáns tudósok erkölcsi dilemmáit mutatják be, akik egy olyan fegyvert hoznak létre, amely végezhet az egész emberiséggel. A librettó teljes egészében történelmi dokumentumokra és a Manhattan-tervben résztvevők visszaemlékezéseire épül. Teller Ede és a projektet irányító Leslie Groves tábornok szavai is visszaköszönnek a darabban.

A Doctor Atomic központi karaktere Oppenheimer, aki tudományos munkája mellett a kultúra iránti imádatáról is ismert volt. Az operában helyet kaptak kedvenc költőinek, John Donne-nak és Charles Baudelaire-nek a sorai. Oppenheimer felesége, Kitty is feltűnik az operában, őt a híres mezzoszoprán, Sasha Cooke játssza.

Az Egyesült Államokban már bemutatott darab zeneszerzője John Adams, aki nem először nyúl történelmi témához. Az 1947-ben született szerző Nixon Kínában címmel dolgozta fel az amerikai elnök történelmi jelentőségű kínai útját, a Klinghoffer halála című művében pedig a palesztin terroristák által meggyilkolt üzletember történetét mesélte el.

A Peter Sellars rendezésében készült darabot a New York-i Metropolitan Opera vitte először színre, a társulat londoni vendégszereplése március 20-ig tart. A szerzők elmondták, hogy a mű címe Thomas Mann Doktor Faustusára utal. Önéletrajzi könyvében John Adams azt írta, hogy a darab ötlete a San Franciscó-i opera igazgatójától, Pamela Rosenbergtől származik. Rosenberg számára Oppenheimer csatlakozása a Japánra dobott atombombákkal végződő projekthez az ördöggel kötött paktum volt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tavasz: Megbízható elvtársak
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár