2021. nyár: Végzetes asszonyok
ITT támogathatsz bennünket

Posztumusz tüntettek ki egy Wehrmacht-tisztet

2009. február 17. 14:53 MTI

Posztumusz kitüntetésben részesítette az izraeli Jad Vasem holokauszt-emlékközpont a hitleri német hadseregnek, a Wehrmachtnak azt a tisztjét, aki - szembefordulva a nácikkal - zsidók életét mentette meg, és akinek alakja Roman Polanski, A zongorista című filmje által vált híressé.


Hosenfeld gyerekei a 2007-ben megkapott Polonia Restituta kitüntetéssel

A Jad Vasem holokauszt-emlékközpont a Világ Igaza emlékérmet ítélte oda Wilm Hosenfeld századosnak - idézte hétfőn az AP hírügynökség az emlékhely szóvivőjét. Holokauszttúlélők közlései alapján legalább két zsidót mentett meg Lengyelországban a náci népirtástól - mondta róla a szóvivő. Hozzátette: az érmet és az oklevelet Hosenfeld leszármazottainak adja át a Jad Vasem. Az átadás időpontját nem közölte.

A Világ Igaza emlékérmet olyan nem zsidók kaphatják meg, akik a második világháború alatt zsidók életét mentették meg saját életük kockáztatásával. Hosenfeld belépett ugyan a náci pártba 1935-ben, de később kiábrándult annak politikájából, különösen amikor látta, hogy bánnak a nácik a lengyelekkel és a zsidókkal. Naplójában iszonyattal és felháborodással írt az európai zsidók módszeres gyilkolásáról.

Lengyelország német megszállásának kezdetén a Lódz melletti Pabianicéban egy hadifogolytábort irányított, majd 1940 őszétől Varsóban szolgált. Leon Kieres, a fasizmus és kommunizmus bűntetteit vizsgáló lengyel Nemzeti Emlékezet Intézetének igazgatója szerint legalább 12 ember életét mentette meg ott. Polanski Oscar-díjas filmje, amelyben Thomas Kretschmann német színész alakította Hosenfeldet, arról szól, hogyan segítette a túlélésben Wladyslaw Szpilman lengyel zsidó zongoraművészt és zeneszerzőt 1944 utolsó hónapjaiban.

A háború után szovjet fogságba került, ahol 25 évi kényszermunkára ítélték állítólagos háborús bűneiért. Lengyelek és zsidók számos kérvényt nyújtottak be a szovjet katonai hatóságokhoz, igazolva Hosenfeld érdemeit, de a szovjetek kitartottak bűnössége mellett. Szovjet fogságban halt meg 1952-ben. Szpilman fia, Andrzej Szpilman már régóta szorgalmazta, hogy a Jad Vasem tüntesse ki Hosenfeldet a Világ Igaza emlékéremmel.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. nyár: Végzetes asszonyok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár