2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Elhunyt a varsói zsidó gyerekek megmentője

2008. május 14. 17:00

Meghalt Irena Sendler, aki a II. világháború alatt zsidó gyerekeket mentett ki a varsói gettóból. Miután a Gestapo elfogta, halálra ítélték, de sikerült megszöknie.

Életének 98. évében Varsóban elhunyt Irena Sendler, aki a II. világháború idején 2500 zsidó gyerek életét mentette meg. A Lengyelországban nemzeti hősként számon tartott asszony halálhírét lánya közölte. Irena Sendler 1942-43-ban a varsói városi szociális osztály tisztviselőjeként a gettóból csempészte ki a kisgyermekeket, álnévvel látta el őket, és nevelőszülőket keresett nekik, vagy kolostorban élő apácák gondjaira bízta őket.

Fotó: Getty Images
1940 őszétől már azzal is jelentős kockázatot vállalt, hogy élelmiszerrel, ruhával és gyógyszerrel látta el a varsói gettóba zárt zsidókat, majd 1942-ben csatlakozott a Zegota ellenállási mozgalomhoz. 20 fős csoportja a gyerekeket csempészte ki a gyerekeket: bőröndbe bújtatva, olyan személyek kabátja alá rejtve, akiknek belépési engedélyük volt a gettóba, illetve tűzoltó- és szemeteskocsikban. A nácik 1943 áprilisában felgyújtották a gettót, lakóit pedig megölték vagy haláltáborokba küldték.

Az asszonyt 1943 őszén a náci titkosrendőrség, a Gestapo elfogta. Megkínozták, de ő nem árulta el a gyerekek névsorát. Halálra ítélték, de a csodával határos módon sikerült megszöknie, és nevet változtatva folytatta harcát a megszállók ellen. A háború után jegyzetei alapján megpróbálta felkutatni a gyerekek családtagjait, akik közül azonban a legtöbben életüket vesztették a haláltáborokban.

A jeruzsálemi Jad Vasem Intézet 1965-ben a Világ Igaza kitüntetést ítélte oda Irena Sendlernek, aki a 2007-es Nobel-békedíjra felterjesztett jelöltek között is szerepelt.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár