2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Brazíliában is ikrekkel kísérletezett Mengele

2009. január 23. 09:09 The Daily Telegraph

A valóságban is megszülettek a brazíliai fiúk - állítja egy argentin történész, aki szerint Josef Mengele felelős azért, hogy egy kis dél-amerikai városka szőke, kék szemű ikerpárokkal van tele.

A kutatók évekig próbálták sikertelenül megfejteni annak a brazil kisvárosnak a titkát, ahol öt terhességből egy mindig ikreket hozott, akik legtöbbje szőke és kékszemű volt. Candido Godoi lakói ma azt állítják, hogy az 1960-as évek elején Mengele többször felkereste őket - először egyszerű orvosként, majd később a városban lakó nőknek ingyenes orvosi ellátást ajánlott.

A halál angyalának fő feladata korábban egy olyan felsőbbrendű faj megalkotása lett volna, amely méltó lakója lehetett volna a Harmadik Birodalomnak. Mengele 1943 májusától volt az auschwitzi haláltábor vezető orvosa, majd 1945 januárjában, a Vörös Hadsereg közeledtével húzott nyúlcipőt. Argentina, Paraguay és Brazília között ingázva a férfinak mindvégig sikerült kicselezni a helyi hatóságokat, míg 1979-ben őt is utolérte a halál. Mengele a táborban végzett kísérleteivel szerette volna megtalálni az ikrek genetikai titkát - majd ennek segítségével növelni és tökéletesíteni az árja születési arányt. Mindez azonban nem járt túl sok sikerrel - gondoltuk eddig. Egy argentin történész azonban azt állítja, hogy ikerkutatásai az 1960-as években Dél- Amerikában folytatódtak, és teljes sikerrel jártak.

A Mengele: the Angel of Death in South America című könyvében az argentin Jorge Camarasa történész, aki egyébként a világháború után Dél-Amerikába menekült nácikra specializálta magát, most a doktor utolsó éveit próbálta rekonstruálni. A Candido Godoi városka lakóival folytatott beszélgetések során jött rá arra, hogy az őket felkereső orvos Mengele lehetett, akinek ekkorra szép lassan kezdtek beérni az Auschwitzban megkezdett tesztjei.

A könyvből feltárul, hogy az orvos először az argentin tehenekkel kísérletezve megnövelte a tejhozamot. Amikor értesült róla, hogy Adolf Eichmann izraeli ügynökök fogságába esett Mengele Colonias Unidas-ban, egy paraguay-i német enklávéban talált menedéket, és onnan 1963-tól folyamatosan felkereste a környező városkákat. Nagyjából ekkor kezdődtek Candido Godoiban a titokzatos ikerszülések is.

A kutató szerint a városka gyakorlatilag Mengele genetikai laboratóriumává vált, saját fejlesztésű gyógyszerekkel kezelte a nőket. A helyi gazdálkodók teheneit emberi embriók kihordására igyekezett rábírni. A helyiek rajongtak a kulturált orvosért, hiszen segített megsokszorozni az állatállományt, és az ikerszülések miatt ma is szívesen emlékeznek rá a könyvben megszólalók.

Candido Godoi lakóinak többsége tényként kezeli, hogy Mengele kísérletezett velük, így az ikrek városában múzeum is foglalkozik a különös jelenséggel.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár