2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Évszázadokra nyúlnak vissza a mai sci-fi gyökerei

2008. október 10. 12:09 io9

Elveszett népek és kontinensek

Margaret Cavendish - A tündöklő világnak nevezett új világ leírása (The Description of a New World, Called the Blazing-World -1666)
Newcastle hercegnője, a természetfilozófia tanulmányozója művében egy asszonyt elrabolnak és az Északi-sarkra viszik. Elrablója megfagy, de ő felfedez egy kaput, amelyen keresztül egy másik világba jut, ahol az ott élő antropomorf állatok uralkodója lesz, és együtt elfoglalják Angliát. Habár a mű a sci-fi irodalomba tartozik, mégis erősen kritizálja a tudományos elméleteket és módszereket.

Simon Tyssot de Patot - Jacques Masse utazásai és kalandjai (1710), Pierre de Mesange atya élete, kalandjai és utazása Grönlandra (1720)
Az elveszett világ témája sokat köszönhet Simon Tyssot de Patot munkáinak. A történet hőse, Jacques Masse, Dél-Afrikába utazott, ahol őslényekkel és ősi növényekkel teli világot fedezett fel. Pierre de Mesange atya pedig rábukkan egy nyílásra, amely a föld mélyébe vezet, ahol ismeretlen emberi civilizáció él.Jonathan Swift - Gulliver utazásai (1726)

Swift műve Lukianosz és Bergerac példáját követi, és egzotikus civilizációkat mutat be. A különös és ismeretlen népeket érintő utazás segítségével sikerül nevetségessé tennie a kor népszerű útleírásait, de kulturális és politikai témákat is érint. Miközben technológiai újításokról ír, kritikát is gyakorol felettük. Az elképzelt kultúrák leírása és a figyelemre méltó utazások révén nagy hatást gyakorolt a sci-fi műfaj későbbi képviselőire.

Samuel Madden - Huszadik századi emlékiratok (Memoirs of the Twentieth Century (1733)
A futurológia első műve valójában egy levél, amely 1997-ben íródik Konstantinápolyban. Az egész világ VI. György uralma alá tartozik, miután az legyőzte az orosz és amerikai szuperhatalmakat. Madden látomásában hatalmas csatornákat és élelmiszerraktárakat építenek, és a nők rendelkeznek bizonyos jogokkal. A műben egy angyal hozza vissza a levelet a jövőből.

Ludvig Holberg - Niels Klim föld alatti utazásai (Niels Klim’s Underground Travels -1741)
A föld alatti utazások műfajának újabb példája nem emberi lényekkel népesíti be a föld alatt élő utópikus társadalmat. Niels Klim a Föld másik oldalára kerül, ahol felfedez egy bolygót, amely a föld alatti nap körül kering, és ahol különös lények élnek, de végül elveti ezeket az idegen társadalmakat androcentrikus szemléletük miatt.

Voltaire - Micromegas (1752)
Voltaire művében nem az emberek fedeznek fel más világokat, hanem egy idegen jön a Földre, hogy megismerje az itteni életet. A hatalmas óriás, Micromegas a Szíriuszról érkezik, és hatalmas méretei miatt mikroszkópon keresztül vizsgálja az embereket. A kívülálló nézőpontja rávilágít az emberiség önmaga fontosságába vetett hitére, és racionalitására, annak ellenére, hogy abszurd tetteket követ el.

Louis-Sebastien Mercier - The Year 2440, A Dream if Ever There Was One (1771)
Mercier időutazásában egy elégedetlen francis elalszik, és 2440-ben ébred fel. Az ismeretlen világ utópiának tűnik számára. A papság megfogyatkozott, a rabszolgaságot eltörölték, Párizs pedig tiszta és rendes. Az írókat tisztelet övezi, de az erkölcs univerzálissá vált. Az erkölcsöt a színházban tanítják, és amelyik író nem felel meg ennek az erkölcsiségnek, átnevelik.

Nicolas-Edme Restif - The Southern Discovery by a Flying Man (1781)
A 17. és 18. századi írók gyakran küldték hőseiket távoli földrészekre, például Ausztráliába, vagy más, a titokzatosnak tűnő kontinensre. Restif művének középpontjában viszont egy repülő masina áll, amely messzire repíti a hőst és szerelmét az otthonuktól.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár