2019. ősz különszám: 101 kép rólunk

Fegyverszünetet hozott a megjósolt napfogyatkozás

2008. június 4. 15:58

Egy előre megjósolt napfogyatkozás i.e. 585. május 28-án arra kényszerítette a harcoló médeket és lüdiaiakat, hogy fegyverszünetet kössenek egymással - tudósított a Wired magazin.

Az i.e. 585-ben bekövetkezett napfogyatkozás nem az első, amelyről fennmaradtak feljegyzések. Így i.e. 2300-ban két kínai udvari asztrológus, aki nem volt képes előrelátni a `nappali sötétséget`, fejével fizetett tudatlanságáért. Babiloni agyagtáblák tanúsága szerint i.e. 1375-ben következett be egy napfogyatkozás Ugaritban. Ugyancsak fennmaradtak feljegyzések az i.e. 1063-ban és 763-ban bekövetkezett napfogyatkozásról.

Mindezek ellenére az i.e. 585-ös napfogyatkozás volt az első, amelyet előre megjósoltak. Hérodotosz görög történetíró szerint a milétoszi Thalész (i.e. 624 - 546) abban az évben jósolta meg, amikor a médek és a lüdiaiak háborúban álltak egymással.

Nem ismeretes, hogy Thalész, a híres csillagász, matematikus és filozófus milyen módszer segítségével számította ki a napfogyatkozást. A metódust mindössze egyetlen alkalommal alkalmazhatták, mivel nincsenek feljegyzések arról, hogy a későbbiekben a görögök pontosan megjósoltak volna akár egyetlen napfogyatkozást is. Feltételezések szerint Thalész egyiptomi földmérési technikákat tanulmányozhatott.

Akárhogyan is, de számításai pontosnak bizonyultak, s a napfogyatkozás akkor következett be, amikor Alüattész lüd király és Küaxarész méd uralkodó hadserege épp harcban állt egymással a Halüsz-folyónál, a mai törökországi Kizilirmaknál. A csata kellős közepén az ég elsötétült, a Nap "kihunyt", s mindkét oldal harcosai a földre helyezték fegyvereiket. A csatának ily módon vége szakadt, ahogy a háborúnak is.

Tizenöt évnyi csatározás után Kilikia és Babilon uralkodója beavatkozott, s kikényszerítette a békeszerződést, s a Halüsz-folyó lett a határ a lüdiai és méd királyság között.
2019. ősz: Forró magyar őszök
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!