2021. nyár: Végzetes asszonyok
ITT támogathatsz bennünket

Ismeretlen fotók az első atomtámadás borzalmairól

2008. május 7. 19:00

A Kaliforniai Egyetem egyik professzora, Sean Malloy mutatta be pár nappal ezelőtt azt a 10, korábban publikálatlan fényképet, amelyek nem sokkal a hirosimai atomtámadás után készülhettek.


Klikk a képre!

A képeket, amelyeket egy ismeretlen japán fotós készített, 1945-ben találta meg a várostól nem messze, egy barlangban Robert L. Capp, amerikai katona. A megszálló csapatokkal érkező férfi a kidolgozatlan filmtekercsek között bukkant a - korábban ismertetett és bemutatott képekkel ellentétben - sokkoló fényképekre: ezeken ugyanis a támadásban meghalt emberek is láthatók.

A képeket Capp 1998-ban adta a Hoover Archívumnak azzal a megkötéssel, hogy 10 évig, azaz idén májusig nem publikálhatják. A képek közléséhez azt is kikötötte, hogy csatolják: ha bárkinek tudomása van az eredeti fotós kilétéről, azt jelezze feléjük.

Az Egyesült Államok 1945. augusztus 6-án dobott atombombát Hirosimára, aminek következtében legalább 140 ezer ember vesztette életét. A három nappal később Nagaszakira ledobott másik atombomba a helyi vezetők szerint 74 ezer ember életét ontotta ki. Japán augusztus 15-én feltételek nélkül megadta magát. A magas sugárterhelés miatt az atomtámadások túlélői közül sokan később súlyos betegségekben, köztük rákban szenvedtek.

Nemrég az is kiderült, hogy bár az amerikai tábornokok a bevetést katonailag szükségtelennek ítélték, a politikai vezetés presztízskérdést kreált az atombombából: az ellenfelek lenyűgözése fontosabbnak bizonyult. Az amerikai vezetés ezzel is a szovjet expanziós törekvéseket akarta megakadályozni.

Az összes fotó a Hoover Archívum oldalán

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. nyár: Végzetes asszonyok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár